Kék hírek, bulvár

2015.03.01. 17:02

Esküt tett az önkéntes mentőcsapat

Esküt tett a Kapos Mentőcsoport harmincegy tagja a polgári védelem világnapján a nagybajomi sportcsarnokban. A csapat Nagybajom, Mernye és Bárdudvarnok önkénteseiből állt össze, és hamarosan éles helyzetekben is bevethető lesz, jelentette ki Wéber Antal tűzoltó ezredes, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató.

K. G.

Előbb azonban egy minősítő gyakorlaton kellett helyt állniuk. Vasárnapjuk riasztással kezdődött, majd egy képzelt vészhelyzetben árvíz fenyegette a sportlétesítményt, és a hatalmas vihar miatt fák dőltek az utakra, akadályozva a közlekedést. A mentőcsapat feldarabolta és eltávolította a fatörzseket, majd homokzsákokat töltött meg, hogy gátat építsen. Ezután az épületben rekedt gyermekeket menekítették ki.   

A nagybajomi polgármester, Czeferner Józsefné köszöntötte az új mentőcsapatot, majd arra utalt, hogy a kisvárosban még 1888-ban alakult meg az első tűzoltó egylet. A mentés férfias munka, fordult az önkéntesekhez, de felhívta a figyelmüket arra, ha valaki bajban van, árvíz vagy tűzvész sújtja, annak a jó szó is sokat jelent, ezért ne sajnálják tőle. Végezetül azt kívánta, hogy mindig térjenek haza épségben, bármilyen feladatot teljesítsenek is.



Természeti és civilizációs katasztrófák, terrorizmus és háború a szomszédban, elszegényedés és migráció: egyre több a vészhelyzet, holott a rendszerváltás idején még azt hittük, nyugalomban és biztonságban fogunk élni, mára azonban kiderült, hogy nincs veszélyek nélküli élet, mondta Baranya Károly tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese. Szerinte mindaddig veszélyben van egy ország, amíg a lakosság védelme nincs megszervezve. Hazánk sajátos úton jár a katasztrófák elleni küzdelemben, mert egyre inkább támaszkodik a polgári erőket megmozgató védelmi rendszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!