Közélet

2015.03.26. 15:02

Harrach: nyáron lehessenek nyitva a balatoni boltok vasárnap is!

Az üdülőhelyeken az üzletek számára biztosítani kell a vasárnapi nyitva tartást – sokakat meglepett ezzel a véleményével Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője.

Fónai Imre

Az üdülőhelyeken az üzletek számára biztosítani kell a vasárnapi nyitva tartást – sokakat meglepett ezzel a véleményével Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője. A vasárnapi munkavégzési tilalom egyik „ötletgazdájának” tartott kereszténydemokrata politikus azt mondta a Népszabadságnak: két hónap múlva át kell tekinteni a zárva tartásról hozott rendelkezés hatását és egy kormányrendeletben további „megfelelő kivételeket még bele kell venni a rendszerbe”. Ilyen lehet szerinte, hogy a Balatonnál főszezonban lehessenek nyitva a boltok vasárnap is.



Harrach Péter felidézte, hogy a KDNP már 2011-ben is azt javasolta, hogy egy évben tizenkét vasárnapi nyitva tartást kellene biztosítani az üzleteknek. Ha ezt elfogadták volna, akkor például a Balaton-parton a főszezonban az üzletek nyitva lehetnének vasárnap is. A jelenlegi szabályozás a négy adventi vasárnapon kívül egy ilyet enged. A frakcióvezető szerint ha a kabinet két hónap múlva áttekinti a tapasztalatokat, akkor van még lehetőség arra, hogy „némi korrekcióval javítson a helyzeten”.

Ha valóban lesz korrekció két hónap múlva, az még „pont belefér” a balatoni boltoknak. – Örülünk, hogy „megvilágosodott” a KDNP-s frakcióvezető, talán eszébe jutott, hogy neki is van a Balatonnál nyaralója – reagált egy érintett siófoki kereskedő. Ismert, megírtuk: a Kisosz somogyi szervezete egy siófoki vállalkozói fórum után javasolta, hogy enyhítsenek a döntéshozók a vasárnapi zárva tartás szigorán, a kiemelt hazai üdülőhelyekre való tekintettel. Azt szorgalmazzák, hogy a főszezonban minden kétszáz négyzetméter alatti üzlet tarthasson nyitva a hét utolsó napján is, és az alkalmazottak közül csak minden ötödiknek kelljen tulajdonosnak, vagy családtagnak lenni.

– Ez a két hónap akkor ezek szerint egy „próbaüzem” – így egy optimista fonyódi vállalkozó. – Várható volt egyébként, hogy még a nyári szezon előtt lesz valamiféle változás. Lehetetlen, hogy az illetékesek ne hallják meg balatoni vendégvárók, polgármesterek hangját, akik egyöntetűen azt mondják, rendkívül rossz fényt vetne a Balatonra, ha éppen azon a napon fogadnák „zárva” táblák a turistákat, amikor a legnagyobb a vendégforgalom.
Harrach Péter felvetésével párhuzamosan, attól függetlenül polgármesterek, érdekvédelmi szervezetek az országgyűlési képviselőknél is lobbizni próbálnak a vasárnapi zárva tartás enyhítése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!