Közélet

2015.04.01. 16:18

Késik a vakcina - nem marad oltatlanul gyerek

Az oltóanyag szállítási problémák az országban 45-50 ezer gyermeket érintenek, fele-fele arányban csecsemőt és egy-két év közötti kicsit.

Márkus Kata

Somogy megyében 644 csecsemőt és 609 kisdedet érint a változás, ám oltatlanul nem marad senki. Ezt közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve érdeklődésünkre azt követően, hogy napvilágra került: a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltás gyártója jelezte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, hogy várhatóan nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a vakcinát.

Az oltóanyag szállítási problémái miatt, az országban egységes rend szerint, csak az alapimmunizálás ideje nő meg, oltatlanul nem marad senki – tudatta a szakigazgatási szerv. – Az ÁNTSZ a rendelkezésre álló tartalékkészlet segítségével, valamint más oltóanyagok alkalmazásával, továbbá a védőoltás beadásának részbeni átütemezésével biztosítja, hogy minden gyermek továbbra is a megfelelő védelemben részesüljön. Az erről szóló országos tisztifőorvosi utasítást megkapták a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, illetve védőnők.

Az ÁNTSZ közlése szerint a hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. Ugyanakkor a szakigazgatási szerv arról is tájékoztatott, hogy a nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amelyet hazánkban eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni.
Az oltóanyag szállítási problémák az országban 45-50 ezer gyereket érintenek, fele-fele arányban csecsemőt és egy-két év közötti kicsit. Összességében csaknem százezer oltóanyag szállítása késik, ám az ÁNTSZ folyamatos kapcsolatban áll a gyártóval a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében.

Legyártották az oltóanyagot, „kisebb eltérés” miatt újravizsgálják

Időben megtörtént a szükséges mennyiségű, ötkomponensű kötelező védőoltás gyártása, a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik – közölte az oltóanyag gyártója, a Sanofi Pasteur az MTI megkeresésére. A gyártó közleményében azt is közölte, hogy a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését. Hangsúlyozzák, a cég számára a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig nem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak megfeleltek.

Három oltás jár a piciknek, majd később egy emlékeztetőt is kapnak

A csecsemők a jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, mely a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz, közismert nevén DiPerTe mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal kerül sor a gyermekek újraoltására 1-2 éves koruk között. – Az országos tisztifőorvos utasítása szerint a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg – közölte . A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására pedig 21 hónapos korban kerül sor.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!