Közélet

2015.04.19. 19:02

„Fidesz nix ugri-bugri” - országos tüntetés a korrupció ellen

Országos tüntetés a korrupció kormánya ellen! – ezzel a jelszóval szerveztek demonstrációt vasárnap délután Somogyban is. Három helyszínen – Kaposváron, Siófokon és Fonyódon – tartottak megmozdulást.

Harsányi Miklós, Fónai Imre

– Fidesz nix ugri-bugri, a kormány elmehet a búsba – foglalta össze tömören véleményét egy huszonéves fiatalember a kaposvári Európa parknál megtartott rendezvényen, melyen közel kétszázan vettek részt. Kerepesi Tibor, a polgári szabadság platform vezetője köszöntötte a demonstrálókat, s elmondta: az országban több mint 100 helyen demonstrálnak a kormány ellen.



– Ma már szem- és fültanúi vagyunk, hogy egyre többen érzékelik: így nem mehetnek tovább közös dolgaink – hangsúlyozta Pintér Lóránd, az Együtt választókerületi elnöke. –  A Fideszben minden látszat ellenére tudják, hogy nem lesznek mindig hatalmon, de el akarják érni, hogy gazdasági és pénzügyi erejük, csoportjaik megkerülhetetlenek legyenek, s ennek a célnak alárendeltek mindent.
– Az Orbán-kormány korrupciós ügyleteit egy levegővel nagyon nehéz felsorolni – fogalmazott Molnár Tiborné, a DK választókerületi elnöke. – Magányugdíj-lenyúlás, trafikmutyi, földmutyi, atommutyi, kaszinómutyi, letelepedési kötvény-mutyi, belvárosi ingatlan panama, közvilágítás-mutyi, vízum-mutyi, gázmutyi, áfa-csalás, stadionépítések közpénzből és persze a fideszes brókerbotrány.
A DK-s politikus azt mondta: ma már az egész világon tudják, hogy a fideszes korrupció nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. Korrupt politikusok mindenütt vannak, itthon és világszerte is, azonban Orbán Viktor korrupcióra épülő rendszere egyedülálló Európában.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kaposváron is tüntettek a korrupció ellen
[/caption]
– Nem félünk kimondani: a korrupció mételyezi a társadalmat és egyenként nagyon komoly vesztesei lehetünk – hangsúlyozta a kaposvári Herner Endre, a Quaestor károsultak nevében. Az elmúlt időszak botrányaira utalva rámutatott: megnyugtató módon kell rendezni a súlyos problémát, megfelelő pénzügyi kontrollra van szükség, s számítanak a társadalom sziompátiájára. szolidaritására.

– Soha egyetlen egy ország, nemzet sem válhatott hosszú távon sikeressé, amelyik a politikai és gazdasági intézményrendszerét a kizsákmányolásra, korrupcióra építette – emelte ki Pintér Attila, az MSZP városi elnöke. Magyarország a korrupciós indexet tekintve a 28 EU-s tagállam közül a 21. helyen végzett, tavalyelőtt még 20. volt. Súlyos problémának tartotta a kormányzati politika átláthatatlanságát, s a fékek és ellensúlyok hiányát. A Transparancy International jelentésére hivatkozva kifejtette: a magyarok 70 százaléka ha észlelné, akkor sem jelentené a korrupciót. Ennek okát is megvizsgálták: azért nem szólnának az emberek, mert félnek, közönyössé váltak, s nem bíznak a hatóságokban. Megszívlelendőnek tartotta Ferenc pápa szavait, miszerint a korrupció bűzlik. Nem keresztény az, aki hagyja magát megvesztegetni, aki rossz útra tér.
– Ne feledjük tehát, aki nemet mond a korrupcióra, az nemet mond a kizsákmmányolásra – jelentette ki. – Ez a hazafias tett. Ez a nemzet és Kaposvár érdeke is.

Siófokon sokadszor, Fonyódon először tüntettek

Magyarországnak sikerült egy hellyel hátrább kerülni a korrupciós világranglistán, de nem volt olcsó. Ezzel a viccel kezdte felszólalását Bozai Ágota civil Siófokon, ahol valamivel több mint százan verődtek össze a helyiek által csak Gáti-gödörnek emlegetett, kultúrház előtti placcon. Előzetesen némi vita alakult ki, hogy sokan vannak-e vagy kevesen, a demonstrációra „szabadságos borostával” betoppanó Lengyel Róbert polgármester szerint ahhoz képest nagyon kevesen, hogy mennyi lehet az elégedetlen, egy MSZP-dzsekis hölgy szerint azonban annál jóval többen el mertek jönni, mint ha tavaly októberben nem történt volna váltás a város élén... Kovács Péter moderátor, egykori tévéfőszerkesztő, ma DK-s aktivista azzal zárta le: tavaly ősz óta Siófokon mindig tüntettek, ha országos demonstráció volt, és most vannak a legtöbben.
Fonyódon is összejöttek maroknyian vasárnap délután – ott most először és nem dicsérték a polgármestert...

„A korrupciónak lelke van. Olyan politikusokat kell választani, akiknek elég a havi fizetés”

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő (MSZP) elárulta Siófokon, a százas bűvös határ átlépésében bízott a tüntetők számát tekintve, s a kezdéskor körbepillantva megállapíthatta: megvan. Az „alkalmi színpadon” közben Horváth Gábor helyi DK-vezető azzal váltott ki először kisebb morajt, hogy Orbán Viktor vejéről, meg a „saját lábán álló” lányáról beszélt, a taps pedig akkor jött be először neki, amikor azt mondta: – Van remény, mert Siófok is bebizonyította, hogy el lehet küldeni azt, akivel elégedetlen a nép, azt, aki most azt üzengeti a Facebookon, hogy úgyse lesz uszodátok meg elkerülő utatok. Hát kivel van ez az ember, kivel vannak az őt támogató képviselők? Ha tudjuk erre a választ, akkor tudjuk a dolgunkat: pártoknak, civileknek együtt cselekedni!
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Siófok októberben országos példát szolgáltatott
[/caption]
Kovács Péter (DK) szerint Siófok októberben országos példát szolgáltatott: el lehet zavarni még egy ilyen bebetonozott vezetőt is. Völgyi Lajos siófoki önkormányzati képviselő (MSZP) arról beszélt, hogy ősz óta új szelek fújnak Siófokon, ezek a szelek néhány dokumentumot a jog asztalára fújtak, „az ítélkezés azonban nem a mi dolgunk, a jog szavait várjuk és a következtetések levonása lesz majd megint a mi dolgunk.”
Helyi ügyekre is koncentrált a siófoki korrupcióellenes demonstráció az országos visszásságok mellett, ez már az első felszólalásokból is kiviláglott, így hát a szervezőknek sikerült a polgármestert is szóra bírni. – Mi a korrupció? – kezdte a független Lengyel Róbert. – Ha valamit adnak neked azért, hogy adj vissza te is valamit, úgy, hogy mind a ketten tudjuk, törvényi vagy etikai normát sértünk; ez nekünk kettőnknek jó, mindenki más le van ejtve. De korrupció az orvos zsebébe dugott boríték is, már aki tud miből adni. A korrupciónak lelke van, ezt rendőrtiszti tapasztalataim nyomán is mondhatom. Mindig volt és lesz, aki korrumpál, lesz, akit korrumpálnak, de ha ez már túllépi az elviselhetetlenség határát, akkor veszélyessé válik. S aki korrumpálódik, az elveszíti a kontrollt. Először öt-tíz százalékra tart igényt, azután harmincra, végül mindenre.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Siófokon a Gáti-gödörben demonstráltak
[/caption]
A siófoki polgármester szerint a becsületes többség annyit tehet, hogy demonstrálja, nem tetszik. – Tényleg, miért nincs itt több ember? – tette föl a kérdést. Félnek, jött a válasz, mire úgy folytatta a városvezető: – Októberben bebizonyítottam: nem kell félni. Ellenem aztán tényleg mindent bevetettek. Minden pártban, minden oldalon a tisztességesek vannak többségben, őket sikerült megszólítani. Mert mi nem pártok elképzelése szerinti rendet akarunk, hanem csak úgy egyébként, akár egy normális európai országban. A demonstráció mellett még annyit tehetünk: a választáson elzavarjuk a korrupt politikusokat és olyanokat választunk, akik hajlandók valóban a népért politizálni és akiknek elég fizetség ezért a havi fizetés.
A felszólalók sorolták a helyi ügyeket bőséggel a húsz évre a barátoknak juttatott önkormányzati feladatoktól egészen addig, hogy „a kórház-felújítás két évig állt, miközben fideszes politikusok marakodtak a koncon (Harangozó Gábor)”, Bozai Ágota (civil) Móriczot ajánlotta az országos és helyi politikusoknak, azt idézve, hogy „csupa rokon az egész világ”, meg azt, hogy „attól se lehet elvenni a jogot hogy megéljen, aki senkinek se a rokona”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!