Gazdaság

2015.05.21. 17:05

Biztos piacra vágynak a kisiparosok

Küldöttgyűlést tartott csütörtökön délután az Iposz Kaposváron. Székelyfi József elnök szerint káosz uralja a gazdaságot. A kkv-szektor fejlesztéséről szóló bejelentések gyakran nem jelentenek többet, mint az üres, semmitmondó politikai lózungok.

Harsányi Miklós

– A statisztikákat lehet kozmetikázni, de akkor is nagy gond van a gazdaságban, s különösen súlyos helyzetben élnek a kisiparosok – hangsúlyozta a Székelyfi József. – A hivatalos beszámolók ódákat zengenek az építőipar teljesítményéről is, ám szerintem valós fejlődést nem lehet érzékelni.



A közel 100 kisiparost tömörítő szervezet tagsága nap mint nap érzi: megyénkben más térségekhez képest is tetemes a lemaradás. A tőke- és megrendeléshiány behatárolja a kaposvári kisvállalkozók mozgásterét. Székelyfi József kifejtette: a vállalkozóknak elege van a hitegetésből. Amíg az építő és a hozzá kapcsolódó szakterületek nem jutnak elegendő munkához, addig ez az állapot marad.
– Ha a kőművesnek vagy asztalosnak alig van munkája, akkor kevesebb árut vásárol, ritkábban veszi igénybe más vállalkozók szolgáltatását – mondta. – Ha az elszegényedő lakosság alapvetően csak a napi betevőre költ, akkor a kkv-szektornak sem javul a helyzete.

Hatékony érdekvédelmi munkára most lenne igazán szükség, ám ezt nehéz megvalósítani a gyakorlatban. Sok vállalkozó ugyanis inkább csöndben marad, s abban reménykedik, hogy a nagy megrendelés osztozkodásból talán neki is jut némi morzsa. Az elnök szerint gond a külföldi elvándorlás is: a következő nemzedék gerincét adó vállalkozó és szakember réteg jelentős része már Nyugat-Európában dolgozik. A legsürgetőbb feladatnak azt tartja, hogy a gazdaságot és a vállalkozásokat pici, ésszerű lépésekkel kell erősíteni, s nem lovasszobrok és stadionok építésére kell fordítani a pénzt.

Szakmai tisztesség

Több szakember kiemelkedő tevékenységét kitüntetéssel ismerték el az Iposz kaposvári rendezvényén. A 25 éves kisipari-vállalkozói munkáért járó elismerést Marics Imre kaposvári fodrász, Táplet István kőfaragó valamint Bánóczyné Büki Diána fodrász vehette ét. A 40 éves jubileumi kitüntetést Hegedűs László kaposmérői kőművesnek ítélték oda.
Székelyfi László elnök szerint a több évtizedes munka azt jelzi, hogy szükség van a lelkiismeretes, a tisztességes munkát végző kisiparosokra. Lényegesnek nevezte, hogy minél több, jól felkészült fiatal kövesse példájukat, életútjukat.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!