Közélet

2015.05.27. 16:41

Ló-AIDS-től retteg a somogyi lovastársadalom

Közeledik Somogyhoz is a lovak rettegett betegsége, a fertőző kevésvérűség, köznyelvi elnevezéssel a ló-AIDS. A terjedése miatt már nyolc megye tíz településén rendelt el korlátozást a NÉBIH. Már a Balaton-felvidéken is felütötte a fejét a kór.

K.G.

A beteg patásokat karanténba zárják, és nem kerülhetik el a sorsukat, le kell ölni őket hatósági parancsra. A jogszabály az elaltatásukat írja elő, a többi ló egészségének és az ország állategészségügyi státuszának megőrzése érdekében. A tulajdonos állami kártalanítást kap. Magyarországon 2012-ben nyolc, 2013-ban hat, 2014-ben pedig hét esetet diagnosztizáltak. A betegség főleg Romániában elterjedt. 



A lótartók felelőssége és kötelessége, hogy valamennyi lovukon végeztessék el a legalább háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik. Amennyiben lovai találkoznak más állattartó lovaival a szűrővizsgálat elvégzése évente kötelező, tudtuk meg a NÉBIH-től.
Információink szerint Somogyban az idén még nem találtak ilyen betegségben szenvedő lovat, és mivel a fertőzés a tapasztalatok szerint egyszerre kevés egyedet érint, a hatóságok felkészültek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

A somogyi lótartók mégis aggódnak. Meiszterics László, a Meistro Lovasklub vezetője szerint, ha a betegség rohamosan terjed, a Nemzeti Vágta megyei előfutamait is akadályozhatja:
– A hétvégén voltunk a topolyai előfutamon, ott már egy szerb lótulajdonos azt sugallta, hogy nem kellene-e a magyarok lovait karanténba zárni. Én némi kritikával figyelem az állategészségügy ténykedését ebben az ügyben, mert nem terjed ki mindenre. Sok ló járja a közutakat, például Méh-telepre viszik a vasakat, látszik rajtuk, hogy az életben nem oltották be őket, vért nem vettek tőlük. A lovasversenyeken induló hátasoknak minden előírásnak meg kell felelniük, ám ugyanakkor a bemutatólovakat nem vizsgálják – mondta Meiszterics László, aki szerint a gazdának nehéz észrevenni a betegséget, mert kezdetben csak fáradékonyságot, levertséget észlel a lován. Hozzáértők szerint egy lovastanyának három-négy helyről is hivatalos engedélyt kell beszerezni a működéshez, ám vannak olyan lovardák, amelyek nem jelentik be a lovaikat. Ez megnehezíti az ellenőrzést.

Somogyban korábban is előfordult néhány eset, és most sem veszélytelen a helyzet, mert a kór fő terjesztői, a kullancsok rendkívül elszaporodtak megyénkben, mondta Zomborszky Zoltán kaposvári állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezetének elnöke. Az egészséges lovaknak útlevelet állítanak ki, ehhez egyedi mikrochippel jelölik meg az állatokat, a rendszer azonban még nehézkesen működik, mert egy lótenyésztési felügyelő kénytelen nagy területet ellátni.      

Keret:
A lovak kevésvérűségét, vagyis fertőző vérszegénységét egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat betegíti meg, ilyen a ló, a szamár, az öszvér, és a zebra. A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. A terjesztésében a vérszívó ízeltlábúak, például a böglyök, a szúró legyek, a szúnyogok és a kullancsok játszanak szerepet.

Keret2 (esetleg):
A megelőzés és a védekezés legfontosabb eszközei:
– Ne vásároljanak ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmánnyal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
– Ne tartsák a lovukat olyan helyen, ahol rendszeresen nem végzik el a többi ló kötelező fertőző kevésvérűség valamint takonykór szűrővizsgálatát.
– Állatorvosi beavatkozás (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) elvégzése csak szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen szakemberek által.
– Fedeztetés, sperma vásárlása esetén győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálatának eredménye negatív lett.
– A betegség által veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és az eredmény negatív lett-e.
(Forrás: Nébih), a második keret forrása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!