Közélet

2015.07.02. 19:48

Újdonsült mesterek a szabadidőfarmon

A képzésen csaknem 120 szakember vett részt, akik közül 69 új mester vehette át oklevelét, majd letették az esküt is.

Márkus Kata

Hét szakma hatvankilenc mestere vehette át mesterlevelét csütörtökön Hajmáson, a Zselicvölgy Szabadidőfarmon. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) szervezett képzést a Dolgozva tanulj! projekt keretében a tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzőhelyeken dolgozó gyakorlati oktatók számára. A képzésen csaknem 120 szakember vett részt, akik közül 69 új mester vehette át mesterlevelét csütörtökön, majd letették a mesteresküt is.



– Ami a 70-es, 80-as években kiválóan működött a szakképzés területén, azt a 90-es években elfelejtettük – mondta ünnepi köszöntőjében Varga József, a SKIK elnöke. – A mostani helyzetben kizárólag összefogással tudjuk helyreállítani a szakképzés rangját, ismét eredményessé tenni a szakképzést. Sokat kell tennünk a hiányosságok pótlásáért, s ebben az önök vállalása volt az első, legnehezebb lépés.
A SKIK elnöke ezzel a kijelentésével arra utalt, hogy a szakképzési törvény értelmében szeptember 1-től tanulószerződéssel illetve együttműködési megállapodással tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzőhelyeken gyakorlati oktatóként már kizárólag olyan személy vehet csak részt, aki mestervizsgával rendelkezik. Ehhez azonban el kell végezniük a szakembereknek az átlagosan fél éves tanfolyamot, természetesen munka mellett. Ennek költségeihez most a Dolgozva tanulj! projekt keretében csaknem 80 százalékos támogatást kaptak a mesteremberek: szerszámkészítők, járműfényezők, autó-elektronikai műszerészek, autószerelők, ipari gépészek, gépi forgácsolók és karosszérialakatosok. A mesterlevelek átvétele után esküt tettek az új mesterek, majd pezsgős koccintással és vacsorával ünnepelték meg sikerüket. A projekt keretében sikeres vizsgát tett további több, mint félszáz mester a hónap végén veheti át mesterlevelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!