Közélet

2015.07.27. 15:05

Balatonba zuhant kisrepülő: a gép motorja robbanhatott fel

Utoljára még jó hét évtizede, a második világháborúban volt rá példa, hogy a Balatonba pottyant repülőgép. Szombaton délután egy kétszemélyes ultrakönnyű motoros kisrepülő zuhant a tóba Balatonberénynél.

Fenyő Gábor/Fotó: MTI - Varga György

– Egy hatalmas durranást hallottunk. Mintha egy ágyút sütöttek volna el, a repülő azonban nem lángolt és nem is füstölt – elevenítette fel a szombaton délután történteket a balatonberényi naturista strand egyik magyar vendége. – Hirtelenjében egy megbolydult méhkashoz hasonlított a strand: mindenki a partra rohant, hogy lássa, mi történt.



A faluban és a villanegyedben nem lehetett ugyan hallani a durranást, ám az érezhető volt, hogy valami nagyon nincs rendben: közel félórán át egy rendőrségi helikopter kőrőzött a település felett.
A kétszemélyes ultrakönnyű motoros kisrepülővel az északi parton, Vonyarcvashegy fölött történt valami; valószínűleg a motorja robbanhatott fel. A gép elhúzott a lakóházak felől, s megcélozta a Balatont; nagyjából Vonyarcvashegy és Balatonberény között valahol félúton landolhatott. A pilóta rárakta a vízre a kisrepülőt, így mindketten (viszonylag) épségben ki tudtak mászni a gépből.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szerencsére senki sem sérült meg
[/caption]
– Itt Berényben nyáron minden nap látni kis- és sárkányrepülőket a Balaton fölött. Balatonkeresztúron működik egy kicsi reptér, amelynek a fő profilja az utasreptetés. Úgy tudjuk, hogy ez a kisgép is onnan szállt fel, s oda tartott vissza, amikor „elszállt” a motorja – mondta egy másik magyar szemtanú.

A szerencsétlenül járt kisgéphez elsőként a közelben tartózkodó két vitorlás ért oda. Utána nem sokkal jöttek a rendőrök és a vízimentők is Keszthely irányából.
– Amikor láttuk, hogy mi történt, azonnal elindultunk: a társam a csónakkal ment, hátha menteni kell, én pedig úszva közelítettem meg a repülőt – mondta az amúgy nagykanizsai Péter Bence, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának tagja, aki a balatonberényi naturista strandon dolgozik. – Amikor odaértünk, a gép két utasát már felvette az egyik vitorlás. Kérdeztük a rendőröket, hogy mi történt, mi van a gép két utasával, amire azt felelték, hogy szerencsére nincs nagy baj.

A vízben lebegő gépet a rendőrök a berényi szabad strandhoz vontatták, ahol aztán a fürdőzők segítségével partra emelték. Nagy kérdés, mi lett volna akkor, ha mindez pár órával később történik. Estére ugyanis feltámadt a szél, s akkor már vad hullámok korbácsolták a magyar tengert...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!