Közélet

2015.08.26. 16:30

Pályázatok: meghirdették a teljes keretösszeget az uniós ciklusra

Felgyorsítják a pályáztatást, vagyis a kormány a korábbi gyakorlattal szemben úgy határozott, hogy 2017. június 30-ig meghirdeti a 2014-20-as uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak.

K. G.

Erről tartott sajtótájékoztatót Móring József Attila, somogyi parlamenti képviselő, az EU-s pályázatok fejlesztési biztosa. A gyors tempó olyan versenyelőnyt nyújthat a hazai gazdasági élet szereplőinek, amelyre az EU más tagállamaiban sem volt még példa.



A cél nem az, hogy a lehető leggyorsabban keljenek el a pályázati források, hanem az, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek az ország exportképességét növelik, vagy új munkahelyeket teremtenek, hangsúlyozta a képviselő. Az Európai Bizottság a múlt héten elfogadta Magyarország új vidékfejlesztési programját, amely a kis és középbirtokokat támogatja. A mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti beruházások magas, 40 százalékos arányban részesülnek a forrásokból. Az állattenyésztést és a kertészetet is kiemelten segítik.

A program összes forrása 1300 milliárd forint. A kormány elfogadta a megyék és a megyei jogú városok által készített integrált területi programokat, így megnyílt az út a területi operatív programok (TOP) előtt, melynek révén 43 milliárd forint jut a megyének, és 17 milliárd Kaposvárnak.

Eddig 800 projektötlet futott be az összeg elköltésére. Érdekesség, hogy megyénkben fordított arányban, mint az országban másutt: nálunk 60 százalékban a települések, közművek és utak fejlesztését igényelték, míg 40 százaléknyi javaslat érkezett a közvetlen gazdaságfejlesztésre. Az utolsó időszak ez, hogy uniós forrásból nagy volumenű fejlesztéseket hajtsanak végre az önkormányzatok és a vállalkozók, mondta Móring József Attila, itt az idő tehát elővenni a régi és új terveket, mert aki kimarad, az lemarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!