Közélet

2015.10.01. 08:04

Így változik mától a családi otthonteremtési kedvezmény

Három hónap alatt nagyjából ötezren vették igénybe a korábbi szocpolt váltó családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), melyet amellett, hogy az egygyermekes famíliák is igényelhetnek, használt lakás vásárlásához is fel lehet használni.

A. V.

A komoly érdeklődés bebizonyította, a szocpolhoz képest sokkal többen tudnak élni az újfajta, 0,5–3,25 millió forint közötti – a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától függő – vissza nem térítendő állami támogatással, melynek igénylése-feltételei azonban október elsejétől megváltoztak.



A rendelet módosítása alapján, ha a lakás csatornázott területen található, a CSOK akkor jár, ha az ingatlan is rá van kötve a csatornára. Változik az ingatlan alapterületének számítása is, mostantól a fűtetlen helyiségek – spejz, mosókonyha, tároló, kazánhelyiség, gardrób – is beleszámít majd, s a lakásméret számításánál figyelembe kell venni azt a gyereket is, aki után az igénylők korábban már felvették a szocpolt – vagyis ezzel nő a minimálisan elvárt ingatlanterület.

Sokan abban reménykedtek, hogy a CSOK-ot fel tudják használni a banki hitel önrészénél, ezzel szemben a rendeletváltozás alapján csak a hitel folyósítását követően, a lakás vételár kifizetésének utolsó részlete lehet az otthonteremtési kedvezmény.
Negyven évnél fiatalabb gyermektelen házasok is igényelhetik a CSOK-ot, ha vállalják, nyolc éven belül megszületik a kicsi – meddőség esetén, ha a házaspár igazolhatóan részt vett legalább öt mesterséges megtermékenyítést szolgáló orvosi beavatkozáson, nem kell visszafizetni a támogatást.

Ugrik a családi pótlék, ha sok az igazolatlan óvodai hiányzás

Komoly következménye lesz januártól, ha a gyerek sokat hiányzik az óvodából: húsz igazolatlan mulasztás esetén megvonják a családi pótlékot az érintettektől.
A törvénymódosítás szerint a három évesnél idősebb gyerekeket az idén ősztől kötelező óvodába járatni. A köznevelési törvény előírja, napi négy órát kell az óvodában tölteni, hogy ne számítson hiányzásnak, s mostantól külön kikérő papíron jelezni kell, ha a szülő valamiért – akár egy orvosi vizsgálat miatt is – nem viszi a gyerekét az intézménybe.

Ha a gyermek öt napnál többet hiányzik, a jegyző felkeresi a szülőt, és szóban figyelmezteti, ha az igazolatlan hiányzások száma ezek után felkúszik húszra, megvonható lesz a családi pótlék. Az iskolásoknál ez már korábban is működött, csak esetükben 50 igazolatlan mulasztás után ugrott a pénz.
A családi pótlék egy gyerek után 12 200, egyedülálló szülő esetén 13 700 forint. Két gyermeknél 13 300, ha egy szülő neveli őket akkor 14 800 forint jár fejenként. Három vagy több gyereknél a fejenkénti összeg 16 ezer, illetve 17 ezer forintra nő. Vagyis egy család az óvodai mulasztásokkal több tízezer forintot is bukhat havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!