Gazdaság

2015.10.01. 07:52

Adócsökkentéssel adnának lendületet az építőiparnak

Több somogyi szakértő azt mondja: reális veszély, hogy a kifutó beruházások után még nyomasztóbb állapotba jut a helyi építőipar.

Harsányi Miklós

Kevés új otthon épül megyénkben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint mérlegelheti a kormány, hogy csökkentse a lakásépítések 27 százalékos áfáját. Több somogyi szakértő azt mondja: reális veszély, hogy a kifutó beruházások után még nyomasztóbb állapotba jut a somogyi építőipar. A rossz körülmények között élő lakosság, a munkanélküli fiatalok egy-két szobás saját lakásra sem gondolhatnak, így sokan a kényszerű együttélés vagy az albérlet közül választhatnak.



– Az első félévben kis mértékben csökkent a felépült lakások száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az építési hatóságok 183 használatbavételi engedélyt bocsátottak ki – derült a Központi Statisztikai Hivatal legújabb tanulmányából. A tízezer lakosra jutó épített lakások száma (5,9) alapján Somogy – Győr-Moson-Sopron mögött – a második helyre került az országos ranglistán. A lakások négyötöde Balaton-parti településeken épült fel, azon belül túlnyomórészt két városban, Balatonbogláron (64) és Siófokon (60), míg Kaposváron 24 új otthonba költözhettek be. Az új lakások átlagos alapterülete 87 négyzetméter, s több mint négytizedük kétszobásnak épült.

A kistelepüléseken nem igazán kedvező a kilátás: Kutason legfeljebb felújításra vállalkoztak a helybeliek. Ütő Szabolcs polgármester szerint az emberek tartalékolnak, s remélhetően, hamarosan beindulnak az építkezések. Takács János zimányi polgármester a családok rossz anyagi helyzetére és a nehézkes hitelezési gyakorlatra vezette vissza az építkezések elmaradását. Utoljára talán öt éve húztak fel két házat, s két félbehagyott épület is van a községben.

– Minimális a fizetőképes kereslet, a fiatalok nagy része képtelen önerőből építkezni – mondta Budai Ferenc, az ipartestületek szövetségének somogyi elnöke. – Az új otthonteremtési program lehetőséget teremt, ám ez sem jelent megoldást az összes lakásra vágyónak. Nem csak az otthonteremtők, az iparosok is gondban vannak: ha az uniós támogatású beruházások befejeződnek, akkor helyben megint gödörbe juthat az ágazat. Úgy látszik, időről időre változik a helyzet: ha egy kicsit erőre kap, s kezd talpra állni az építőipar, akkor után ismét csőstül jön a baj. A nagyarányú, az egész országot behálózó állami bérlakás építés nagyot lendíthetne a gazdaságon: örömmel venné a lakosság, s a kkv-vállalkozások is.

Balogh Lajos, a kaposvári építőipari szakiskola nyugdíjas szakoktatója hangsúlyozta: a lakosság nagy része nem vállal be hitelt, korábban sokan befürödtek a kölcsönökkel. Új lakásokra, házakra viszont mindig szükség van: olyan módszert kell kidolgozni, amit az átlagos anyagi helyzetű családok is igénybe vehetnek. Különben marad az albérlet, vagy a kényszerű együttélés: egyre több huszonéves egy fedél alatt él a szüleivel, mivel nincs hova költözni.

– Egy 30-40 négyzetméteres mini lakás vásárlásra sem gondolhatnak a fiatalok, így nehéz családot alapítani – jegyezte meg Orbán István, a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának kaposvári elnöke. – Különösen sok probléma zúdul a halmozottan hátrányos helyzetűekre.

Lökést adnak

– Mérlegelheti a kormány, hogy csökkentse a lakásépítések 27 százalékos áfáját, amely újabb lökést adhat a beruházásoknak – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének somogyi alelnöke egyetért a felvetéssel. Aláhúzta: fontos lépés lenne az adócsökkentés, hiszen minden ilyen döntés növeli a fizetőképes keresletet.
– Az építőipar, akárcsak a járműipar, fontos húzóágazat – emelte ki. – Nemcsak gazdasági szempontból van meghatározó súlya a szakterületnek, hanem sokaknak adhat munkát. Ha az építőipar fejlődik, s tömegével beindulnak a magánerős építkezések is, dolgozók sokaságát alkalmazhatják.

Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke rámutatott: a lakásépítésben egy 5-10 százalékos forgalmi adó csökkentés komoly lendületet adhatna. Egyelőre nem tudni részleteteket az elképzelésről, ám a szakember szerint a lehető legrövidebb időn belül szükséges megteremteni a jogi- és egyéb lépéseket, hogy már jövőre megvalósuljon a megpendített javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!