Közélet

2015.10.07. 13:13

Megkapta, de nem nyitotta meg? A hatodik nap után már mindegy

Az elektronikusan küldött irat akkor is kézbesítettnek minősül, ha az adózó azt nem nyitja meg. A kézbesítési vélelem a második kiküldést követő hatodik munkanapon áll be.

Harsányi Miklós

Meghatározott ügyekben a hivatal elektronikus úton küldi az adózónak az elektronikusan igényelt igazolásokat, az ellenőrzésekről szóló megbízólevelet, egyéb iratokat, illetve az ezekhez kapcsolódó tájékoztatókat és hiánypótlási felhívásokat. Erről Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kaposvári sajtóreferense tájékoztatott hétfőn. – Az elektronikusan küldött adóhatóság iratok 30 napig érhetőek el az ügyfélkapus tárhelyen, azután automatikusan törlődnek – hívta fel a figyelmet. – Az adózóknak lehetőségük van az iratok lementésére, áthelyezésére.



A szóvivő azt is közölte: ha az elektronikusan küldött adóhatósági iratot a második kiküldés után, az elektronikus tárhelyen történő elhelyezés utáni ötödik munkanapon sem veszik át, azt a következő munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ez a szabály tavaly július elsejétől érvényes az ellenőrzés megindításához szükséges megbízólevelekre is, így megszűnt az a lehetőség, hogy az adózó késleltesse az átvételt. A hivatal a kézbesítési vélelem beállta után honlapján 15 napig közzéteszi az adózó adóazonosító jelét vagy adószámát, az ügyirat számát, a közzététel időpontját valamint az elérhetőséget, ahol az adózó az irat átvételéről érdeklődhet.
Poszovácz Gabriella kitért rá: a közzététellel egyidejűleg értesítést kap az adózó vagy képviselője, meghatalmazottja a közzétett adatokról, illetve a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem előterjesztésének lehetőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!