Közélet

2015.11.24. 13:40

Siófoki városatyák Kaliforniában: nem történt bűncselekmény

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a siófoki városvezetők 2011-es amerikai testvérvárosi útja ügyében – erről Lengyel Róbert siófoki polgármester tájékoztatta a közvéleményt Facebook-oldalán. A határozat egyelőre nem jogerős, felülvizsgálatát a nyomozást felügyelő ügyészség fogja elvégezni.

Fónai Imre

A siófoki polgármester idén tavasszal egy 2011-es walnut creek-i testvérvárosi látogatás kapcsán fordult a nyomozó hatósághoz. Közérdekű adatkérés érkezett a siófoki városházához, azzal kapcsolatban, hogy 2011-ben jelentős létszámú városi delegáció utazott a kaliforniai testvérvárosba, Walnut Creek-be, közel két hétre. A hiányos papírokból annyit lehetett megállapítani: két főre, négynapos programra szólt a meghívó, ezzel szemben kilencen utaztak, csaknem két hétre. Igazságügyi szakértő szerint megalapozott volt a hűtlen kezelés gyanúja, a rendőrség elrendelte a nyomozást.



Az akkori polgármesteren és kísérőjén kívül további három városi képviselő, egy hivatali dolgozó és három képviselői családtag (gyerekek és feleség) is kiutazott. A repülőjegyek egy részének az utólagos befizetése megtörtént, ezen felül az útnak az önkormányzatot terhelő egyéb költségei körülbelül 2,8 millió forintra rúgtak.

Az Egyesült Államokban élő Lázár György az Élet és Irodalom című hetilapban megjelent olvasói levelében idézte fel a siófoki delegáció négy évvel ezelőtti látogatásának néhány részletét. „Balázs Árpád polgármester népes delegációjának tagjai között volt Horváth Károly alpolgármester, Nagy Ilona és Ujvári István városi képviselők, valamint a polgármester felesége is – írta Lázár. – Bejárták az Egyesült Államok nyugati részét, számos reprezentatív fogadáson is részt vettek, én is az egyiken találkoztam velük.”

Rágalmazás, valamint jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz – ezt mondta Balázs Árpád siófoki expolgármester az RTL Klubnak tavasszal a kaliforniai két hétről napvilágot látott információk kapcsán. Arról pedig, hogy a városházi vizsgálat megállapítása szerint a látogatás bizonyos iratai nem lelhetők föl, azt nyilatkozta ugyanekkor a Népszabadságnak: szerinte az utazás dokumentumai teljesek, a siófoki jegyzőhöz bevitte az iratanyag hiányzó részét, miután a számítógépéről kinyomtatta azt.


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!