Kultúra

2016.02.08. 07:45

Három napon át éjjel-nappal kultúra

Számos somogyi település csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz, többségük farsangi programokkal, miután az idén február 5. és 7. között tartották a rendezvényt. A civil kezdeményezésből született, és az évek során országossá nőtt eseménysorozatot tizedik alkalommal rendezték meg országszerte, fókuszában pedig az élő zene állt.

Márkus K., Vigmond E., Jeki G.

Ha már három napig kultúra, igyekeztünk megtudni, van-e elegendő pénzük a megye kulturális intézményeinek. A kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ – melyhez összesen tíz intézmény tartozik – idei tervezett költségvetése például 199 millió 642 ezer forint, s ebben már több nagyrendezvény költségvetése is szerepel. Ám ezen felül nyújt még támogatást többek közt a színháznak, a múzeumnak, a Fekete István Látogatóközpontnak, illetve a Kaposfestre a város.



– A Magyar Népművelők Egyesületének kezdeményezésére indult Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozat célja, hogy a közművelődési intézmények sokszínű tevékenységére, közösségépítő szerepére jobban ráirányítsa a figyelmet – válaszolták lapunknak a kaposvári városházán. – A kulturális színterek közül nyitottságuk, gazdag és sokszínű programkínálatuk miatt a közművelődési intézmények látogatószáma a legnagyobb. Ez Kaposváron sincs másképpen. A Kultúrházak éjjel-nappal program meghirdetett időpontja éppen egybeesett a kaposvári farsanggal. Így ezeken a napokon az Együd Árpád Kulturális Központ éjjel-nappal nyitva tartott, és farsangi programokkal várta az érdeklődőket. A város legnépszerűbb, az Együd Árpád Kulturális Központ által szervezett rendezvénye a Rippl-Rónai Fesztivál, a Miénk a város, de egyre többeket vonz az adventi ünnepi időszak is.

A marcali Kulturális Központ szintén csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programhoz, melynek keretében az idén kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a marcali kötődésű alkotókra hívják föl a figyelmet a lokálpatriotizmus jegyében. – Kettős elvárásnak kell megfelelni kulturális területen – mondta V. Szalai Erika igazgató. – Az egyik az eladható kultúra, a másik az értékteremtő és közvetítő kultúra. Gondolok itt például arra, hogy az senkinek sem jó, ha mondjuk, elhozzuk a „bécsi filharmonikusokat”, de ötvenen ülnek csak a nézőtéren. Azonban az sem szerencsés, ha a közösségi oldalak tiszavirág életű celebjeit léptetjük fel sorozatban, s bár lehet, hogy többezres tömeg gyűlik össze, kulturális értéke erősen megkérdőjelezhető. Egy kulturális intézménynek egyensúlyt kell teremtenie a kettő között.

Nagyatádon a közösségépítés és közösségfejlesztés kiemelt célja a Kulturális Központnak. Pünkösd Márton igazgató elmondta: napjaink rohanó világa szükségessé teszi azokat az alkalmakat, hogy az emberek találkozzanak és egy tartalmas programon beszélgessenek, együtt legyenek és kapcsolataikat építhessék. Hozzátette: sajnos nehéz kiszakítani őket a mindennapokból, és éppen ezért kínálnak az adott közösségek érdeklődési köre mentén vagy a különböző korosztályoknak megfelelő, változatos programokat.
– A város életében igen fontos szerepet töltenek be a kulturális intézmények – hangsúlyozta az igazgató. – Manapság minden eddiginél nagyobb szükség van erre, és nekem az az alapelvem, hogy a közösségfejlesztés alapvető feladat.

Barcson egyre gyakrabban fordul elő, hogy a pályázati forrásokat kihasználva ingyenes rendezvényeket tudnak biztostani. Így azokat a rétegeket is közel tudják hozni a kultúrához, akinek egyébként nem lenne rá anyagi lehetősége. Ehhez egyre több fórumot használnak.
– Jellemző, hogy van egy rendszeresen művelődési házba járó réteg, de van olyan is, aki bár megtehetné, mégsem jön el, hanem inkább Kaposvárra, Pécsre vagy épp Budapestre utazik színházba vagy előadásokra – hangsúlyozta Veszner Ádámné a barcsi Móricz Zsigmond Művelődési Központ igazgatója. – A vidéki árak ráadásul egy nagyobb családnak is abszolút megfizethetőek, és „házhoz hozzuk” a fővárosi operettsztárokat, a híres előadóművészeket vagy épp a legfrissebb mozifilmeket.

Még nehezebb a dolga a vidéki művelődési házaknak, hiszen anyagi források híján a lehetőségeik is jóval korlátozottabbak. Bár a színes civil szféra bemutatkozása gyakran vonzza a helyieket, a klubok fellépésére minden alkalommal mégsem lehet mindenki kíváncsi.
– Vidéken egy kultúrház a közösségi életnek ad kibontakozási lehetőséget, fiataloknak, időseknek, csoportoknak és civil szerveződéseknek – mutatott rá Kiss András, a homokszentgyörgyi Művelődési Ház vezetője. – Sajnos kevés az a lehetőség, ahol a közösségi élet megvalósulhat, és ha mégis akad, akkor az gyakran specifikus, például egy sportág vagy érdeklődési kör köré csoportosul. Ezért is meghatározó a központ szerepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!