Közélet

2016.05.03. 17:16

„Falurombolás, puskaporos hordó” – a kormány újra túlmenne egy határon

A következő hónapokban az önkormányzatok számlavezetése a Magyar Államkincstárhoz kerülne, ez a kormány szándéka – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Államkincstár fennállásának 20. évfordulóján tartott nemzetközi konferencián Budapesten.

Kovács Gábor

Hozzáfűzte, hogy már megkezdték az az ehhez szükséges feltételek kialakítását. A kormány annak a lehetőségét vizsgálja, hogy az önkormányzatok a fő számláikat a kincstárnál vezessék, az állami támogatásokat, normatívákat pedig erre a kincstári számlára utalják. Ugyanakkor a lépés kérdéseket vet fel, például azt, hogy hol lesz az önkormányzatokhoz tartozó vállalkozások, intézmények számlavezetésének helye. 
Az általunk megkérdezett somogyi polgármesterek hevesen tiltakoztak. Nem csak csorbítja az önkormányzatok önállóságát, hanem egyenesen sárba tiporja őket, mondta az elképzelésekről Török Sándor, Hajmás polgármestere.
– Egy felelősséggel dolgozó képviselőtestület el tudja dönteni, hogy melyik banknál vezesse a számláját. Ne a miniszter döntse el helyette! Bebizonyosodott már, hogy az újonnan létrehozott Államkincstárnál néha a béreket sem tudják időben számfejteni, akkor mi jó várható? – tette fel a kérdést Török Sándor, aki hozzátette: minden erejükkel küzdeni fognak azért, nehogy megvalósuljanak a tervek, ha kell, az önkormányzati érdekvédelmi szövetség keretében.



Az önkormányzatiság végét jelentené, ha elvennék a számlavezetés jogát tőlük, tette hozzá Kozma László, Vízvár polgármestere. Az adóbevételeik minimálisak, ezek egy részét is elveszi az állam. Pénzügyi téren tudja megfogni, keretek közé szorítani a kormány a településeket.
Alapvetően nem az szűkíti az önkormányzatok lehetőségét, hogy hol vezetik a számlákat, hanem az, hogy a kormány egyéb törekvései mind a korlátozás irányába mutatnak, foglalta össze Kaposmérő polgármestere.
– Bank vagy államkincstár mindegy, ha alkalmasak rá. De jelzésértékű ez a történet, mert úgy is fel lehet fogni, hogy az állam ráteszi a az önkormányzati bankszámlákra a kezét – vélte Prukner Gábor. – Az önkormányzati vagyonokat, közműveket, iskolákat az államon keresztül működtetnék. Vagyis az állam az önkormányzati vagyon működését korlátozza – még ez sem lenne nagy probléma, ha jól csinálná. De azoknak a településeknek a lakóit, akik több éven keresztül jobban kezelték a saját vagyonukat az államnál, bosszantja a kormány ilyen irányú törekvése.

– Egy önkormányzatoknak joga van arra, hogy ott vezesse a számlát, ahol akarja. Ha nem, ez az önkormányzati törvénnyel ellentétes, sőt alkotmányellenes! – fakadt ki Müller Tibor, Somogytúr polgármestere. – Nem is értem, hogy gondolta a kormány, ennek gyakorlatát még egyáltalán nem látjuk. Lesz valahol kirendeltsége a közelünkben az Államkincstárnak? Vagy ha készpénzre lesz szükségünk, utazzunk Kaposvárra? Attól tartok, hogy a számlák kifizetése késni fog, pedig napi kiadások, átutalások vannak. Az általunk megkérdezett egyik polgármester annyira felháborodott, hogy azt mondta: a kormány jobban teszi, ha vigyáz, mert ha kikezdenek az önkormányzatokkal, az olyan, mintha puskaporos hordón ülnének, égő fáklyával a a kezükben...

Olyan, mint a falurombolás

Ha az állam jobban csinálná, mint ők, önként csatlakoznának az önkormányzatok, emelte ki Prukner Gábor, aki visszautalt az oktatás ügyére, amikor az állam azt ígérte, hogy emelik a színvonalat, de azóta nem voltak fejlesztések, éves karbantartások az önkormányzati tulajdonú iskolákban, amelyeket a KLIK működtet. Ehelyett verdikttel teremtene a kormány olyan feltételeket, amellyel az önálló önkormányzati gondolkodást, működést behatárolnák. Attól nem tartanak, hogy az önkományzati dolgozóknál elbocsátások lennének az önálló számlavezetés hiánya miatt, ez inkább a bankok önkormányzati részlegeinél csapódhat le. Viszont azt is hallották rebesgetni, hogy a könyvelést is elvehetik az önkormányzatoktól. A kaposmérői polgármester szerint falut úgy is lehet rombolni, ha postát zárunk be, vagy hivatali dolgozót bocsátunk el...   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!