Közélet

2016.05.03. 17:52

Claessensék ráerősítettek, kevés új oligarcha tűnt fel a földlicitek során

Nemigen tűntek fel új föld-nagybirtokosok Somogyban a márciusi földlicitek során, akik mégis, azok sem tudtak „versenyezni” szerzeményeikkel azokkal, akik az állami földek árverésének első körében, karácsony előtt jutottak sok száz hektár földbirtokhoz. Egyebek között ez is kiolvasható a második földlicitkör nyilvánosságra hozott eredményeiből.

Fónai Imre

Lukács Máté, Nagyházi Júlia, Nagy Tamás – akik százmillió forintnál többet adtak márciusban állami földért, no és a Claessens család, négy taggal. 
Márciusban 247 somogyi ingatlanra lehetett licitálni Kaposváron három helyszínen, amelyeknek az összterülete 4344 hektár volt, végül 104 ingatlan kelt el, közel kétezer hektárnyi földterület – összegzett nemrég a Somogy Megyei Kormányhivatal. A bevétel több mint másfél milliárd forint, ez adandó hozzá a karácsony előtti 12 milliárdhoz. De még mindig nincs vége, hiszen maradtak bőven el nem kelt területek, Somban például több részletben vagy 300, Balatonszabadiban 200 hektárnyi – jöhet tehát a harmadik licitkör.



Claessensék megint bevásároltak, ezúttal csak nagyatádi földekből és a márciusban elköltött 115 millióval már csak kevéssel maradnak egymilliárd forint alatt, ha hozzávesszük az első körben elköltött 840 milliójukhoz. De a második kör legtöbbet fizető gazdája a kaposvári Lukács Máté volt: 146 milliót adott egy somogyjádi 176 hektárért. És egy hölgy a kis és nagy oligarchaférfiak táborában: az alsóbogáti Nagyházi Júlia 110 millióért jutott egy pusztakovácsi 109 hektárhoz. Majdnem ugyanennyit költött két somi birtok megvásárlásával a siófoki Nagy Tamás. S kiszúrtuk a képzeletbeli dobogóról ugyan lemaradó, de mégis csak 80 milliót fizető karádi Mondok Józsefet, aki andocsi földre licitált eredményesen, s róla egyebek között azt lehet tudni, hogy a karádi mezőgazdasági zrt. elnöke, a Nemzeti Vágta társelnöke, és „mellesleg” a Bács-Kiskun megyei Izsák polgármestere.

A márciusi új földnyertesek nem veszélyeztették a somogyi toplistaelsőket; ahogyan annak idején megírtuk, karácsony előtt egy Fejér megyei, szabadhídvégi gazda adott a legtöbbet egy földrészletért a somogyi árveréseken: Valasovits László 431 milliót egy ádándi földért. Ugyanő összességében 680 millió forintot költött akkor, többet csak a somogyszobi Claessens család, utóbbiak márciusban csak megerősítették listavezető pozíciójukat.

A nagyok szakítottak nagyot

A tíz legjobban költekező érdekeltség fizette ki a közel 12 milliárdos Somogy megyei bevétel egyharmadát – állapítottuk meg néhány hónapja, s ezen a márciusi árverések sem változtattak. Erre rímel az idézet a hatodik Ángyán-jelentésből, amikor a somogyi gyökerű exállamtitkár még a földbérlet-pályázatok eredményeit összesítette: „A Somogy megyében bérbe adott területek közel hatvan százalékét a 100 hektárnál nagyobb területet elnyert 11 érdekeltség 21 pályázója szerezte meg, 2100 hektár állami földterület bérleti jogának elnyerésével”.

 

A márciusban legtöbbet fizető gazdák

1. Lukács Máté, Somogyjád – 146 millió
2. Claessens Evelin, Johan, Christopher, Eszter, Nagyatád – 115 millió
3. Nagyházi Júlia, Pusztakovácsi – 110 millió
4. Nagy Tamás, Som – 109 millió


Egy földterületért a legtöbbet fizették ki (az első és második licitkör alapján)

1. Valasovits László, Ádánd, 431 millió
2. Huck Dorota Sára, Gölle , 382 millió
3. Baráth Gyula, Balatonszabadi, 251

 

A somogyi árveréseken az összességében legtöbbet kifizető gazdák és érdekeltségek (az első és második licitkör alapján)

1. Claessensék           Iharosberény, Bolhás, Nagyatád, Somogyszob, 955  millió
2. Valasovits László, Ádánd,  680 millió
3. Gyenisék, Somogyvámos, Somogyvár 500 millió

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!