Kultúra

2016.05.23. 17:26

A főtéri díszköveken jelent meg a Fehér ruhás nő

Az alapötlet az egyetemistáktól származik, akik felajánlották, a fesztiválra szívesen kiszínezik a város egyik közterét.

Vas A.

– A nő tiszta fehér lesz? – hangzik el a kérdés hétfőn délután úgy fél kettő körül a kaposvári Kossuth téren a szökőkút mellett térdelő, s a díszkövet szorgalmasan fehér krétával színező lányhoz.
– Persze, teljesen olyan, mint a festményen – jön a válasz, s úgy harminc perc múltán tényleg kezd kibontakozni Rippl-Rónai József Fehér ruhás nő című alkotása.
Melyet hét másikkal a Kaposvári Egyetem Művészeti karának hallgatói álmodtak meg a főtérre, afféle beharangozójaként a hét közepén kezdődő, s a festőóriás nevét viselő fesztiválnak. Kakaslépésekkel mérik ki az egyes reprodukciók helyét, aztán kezdődhet a Nő fehér pettyes ruhában, a Narancsos csendélet, a Lazarine és Anella vagy éppen a Vörös sapkás önarckép kontúrjainak kijelölése-kimérése. A vonalak kitöltésében az iparművészeti és a gépész középiskolásai nyújtanak – szó szerint – segítő kezet, s a satírozók közben mind többször tekintgetnek az ég felé, a meteorológia ugyanis égi áldást ígért, de jó lenne, ha a csapadékmentes idő legalább a nagy mű befejezéséig kitartana.



– Az eső sem gond, hiszen a színek összemosódása is gyönyörű – jegyzi meg Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális referense. – Persze az lenne az igaz, s az alapcél is ez volt: a járókelők, a fesztiválvendégek szép lassan elkoptatják a képeket. Csak éppen nem az elmúlás, sokkal inkább a nagy érdeklődés jegyében.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Rippl-reprók kakaslépésben
[/caption]
A kész mű fentről nézve egy gótikus üvegablak hatását kelti, a belső kör nyolc Rippl-képe kifelé haladva mind szépen lassan – és persze tudatosan – szétesik. Az alapötlet az egyetemistáktól származik, akik felajánlották, a fesztiválra szívesen kiszínezik a város egyik közterét. Hosszas egyeztetésekkel ebből született meg a főtéri installáció ideája: Rippl-Rónai művészetét a lehető legközelebb hozni az utca emberéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!