Sport

2016.06.25. 20:00

A végére maradt a csattanó: Báki Alex junior Európa-bajnok

A végére maradt a csattanó, vagyis nem maradt arany nélkül Kaposváron a junior (15–16 évesek) ökölvívó Európa-bajnokságon a házigazda magyar csapat. A 48 kg-os Báki Alex megosztott pontozással verte a nála vagy egy fejjel magasabb angol James Eithant, s ezzel a tavalyi junior Eb-bronzát aranyra váltotta s somogyi megyeszékhelyen.

Fenyő Gábor

A magyar csapat az arany mellett egy bronzot is elkönyvelhetett a plusz 80 kg-os súlycsoportban szereplő Felföldi László Lajos révén, heten pedig az ötödik helyen zártak. Köztük a Ring SC Kaposvár 57 kg-os bunyósa, az első éves junior Orsós Róbert Milán, aki a legjobb négy közé jutásért a későbbi Európa-bajnok ír sportolóval szemben maradt alul.



Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke: – A kaposvári junior Eb előtt azt mondtam, hogy két-három éremben bízok, s legyen egy döntősünk. Van egy aranyunk – le a kalappal Báki Alex előtt! – és bronzunk, de nem két, hanem hat érmet kellett volna szereznünk. Van egy pontozó, aki nagyon nem kedvel bennünket, s a ki-ki meccseken sajnos rendre őt fogjuk ki...

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Báki Alex junior Európa-bajnok
[/caption]
Farkas József, a magyar junior válogatott szövetségi kapitánya: – Ezen a szinten Európa öt legjobb csapata között vagyunk, vagyis összességében jobbra számítottam. Három versenyzőnket is a pontozók fosztották meg az éremtől. Ez van, sajnos itt tartunk a nemzetközi sportdiplomáciában...

Szakos József mesteredző, Erdei Zsolt nevelőedzője, a MÖSZ edzőbizottságának a vezetője: – Finoman fogalmazva a bírók mintha kicsit elfogultak lettek volna velünk... Az egykori Szovjetunióból 12 ország lett, s egy-egy ilyen nagy versenyen legalább öt-hat összefog, ami ellen sajnos nincs ellenszerünk. Amúgy a magyar csapat jól fel volt készítve a kaposvári kontinens-viadalra.

Ifjabb Süllős Gyula, a MÖSZ alelnöke: – Úgy gondolom, nem lehetünk elégedetlenek. Végül is van egy Európa-bajnokunk, s ez a lényeg.
Szántó László, a MÖSZ elnökségének a tagja, a megyei szövetség örökös tiszteletbeli elnöke: – Öröm és egyben megtiszteltetés volt számunkra, hogy a junior Eb-nek mi adhattunk otthont. Kaposvár jó házigazda volt, méltó a régi nagy legendás sikerekhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Báki Alex megosztott pontozással verte a nála vagy egy fejjel magasabb angol James Eithant
[/caption]
Gedó György egykori olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, Eb-bronzérmes, nyolcszoros országos bajnok, a MÖSZ utánpótlás szakfelügyelője: – Madarat lehetne fogatni velem. Az MTK-s Báki Alex óriási tehetség, ígéretes jövő előtt áll. Ami az Eb-t összességében illeti, időnként úgy éreztem, hogy nem boksz-, hanem sokkal inkább birkózóversenyen vagyok. Kevés gyerekből gazdálkodhatunk, amúgy is nehéz őket megtartani a sportág számára, s nem minden edzőben van meg a kellő szakmai alázat. Vagyis akad még bőven dolgunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!