Kultúra

2016.06.27. 18:49

LélekKépek a fogyatékkal élők világából

„Az értelmi fogyatékos személyek alkotásai többnyire olyan rácsodálkozások a világra, amit mások felnőttként már régen elfelejtettek, így ebből mindnyájan sokat meríthetünk.” Egyebek mellett ezzel a mondattal ajánlják a látogatók figyelmébe a hétfőn az Együd Árpád Kulturális Központban nyílt LélekKépek című kiállítást.

Márkus Kata

A Gyöngyfa Napközi Otthon fiataljainak munkáiból nyílt tárlat harangozza be egyben a XXIX. Országos Speciális Művészeti Fesztivált, melynek az idén Kaposvár ad otthont. S melyről a szervező, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke, Asztalos Zsolt azt mondja: azon túl, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosít a fogyatékos alkotóknak, megmutatja értékeiket a nagyvilágnak, ugyanakkor útmutatást nyújt a felkészítőiknek.
– Az értelmi fogyatékosok körében a különböző alkotói tevékenységek különösen fontosak, mert így olyan érzelmek kifejezésére is alkalmuk nyílik, amelyeket szavakkal csak kevéssé vagy egyáltalán nem képesek megfogalmazni. Ezt vallja Sándor Ildikó, a kaposvári SzocioNet Szociális Gondozási Központ Gyöngyfa vezetője, aki szerint ezek az üzenetek a többségi társadalom számára is komoly értékeket tartogatnak. Tehát egyfajta kommunikációs eszköz is egyben. A LélekKépek java batikolással készült, de mindegyik közös abban, hogy az alkotók személyére jellemző látásmódot, saját, vizuálisan megfogalmazott üzeneteiket közvetíti.

Az egri Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület hagyományaihoz híven 2016-ban is megrendezi az iskolás és felnőtt korú értelmileg akadályozottak Speciális Művészeti Fesztiválját. – Az egyesület harmadik évtizede munkálkodik azon, hogy eleinte még a bentlakásos, majd a nappali intézményekben, illetve családokban fogyatékkal élők az egészségügyi ellátáson túl hozzájuthassanak a sporthoz, a művészetekhez és a munkához – mondta Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke. – A művészeti műhely azt vallja, hogy e három dologra ugyanúgy szükségük van a fogyatékosoknak, mint ép társaiknak.
Asztalos Zsolt szerint a fogyatékos emberek életének ugyanúgy része a képzőművészet, mint az ép emberek mindennapjainak, s azok a sérültek, akik valamilyen művészettel foglalkoznak, értéket teremtenek. – A fesztivál elsősorban megmutatkozási lehetőséget biztosít, a fogyatékos alkotók értékeit mutatja meg a nagyvilágnak, a társadalomnak – mondta. – S persze egymásra is kíváncsiak az alkotók, arra, hova jutottak egy év alatt.

Ugyanakkor igyekszünk megszólítani az adott város lakosságát, ezért kivisszük a rendezvényeket szabadtérre is. S nem elhanyagolható az együttlét fontossága sem, a nyolcszáz sérült alkotónak kultúraközvetítést is igyekszünk belecsempészni a fesztiválba, hogy megismerhessék a várost. Vagyis kiszakadva a mindennapokból tudjanak eltölteni egy kis időt. S nem utolsó sorban szakmai meggondolás is vezérel bennünket, a produkciókat ugyanis színészek, képzőművészek értékelik, véleményezések készülnek róluk, ezzel kívánunk útmutatást adni a felkészítők számára, hogy merre tovább.

Eleinte 20-25 intézményből 300-350 fogyatékkal élő látogatta a fesztivált, aztán 2001-2002-ben volt, hogy 1500-an vettek részt rajta, majd részint a gazdasági válság hatásaként ez a szám visszaesett, hiszen kevesebb pénzük volt az intézményeknek, egyesületeknek ilyen célra, így az idén is nagyjából 40 intézményből 800 fogyatékkal élő vesz rész a kaposvári fesztiválon. Mely július 4-én kezdődik, s melyet azért hoztak a somogyi megyeszékhelyre, mert részint itt még nem jártak, másrészt mert Asztalos Zsolt szerint a városi önkormányzat valamint az Együd kulturális központ olyan feltételeket teremtett, ami visszautasíthatatlan volt. Az öt napos rendezvénysorozat keretében az Együd kulturális központban, a Kossuth téren színházi előadásokkal, performanszokkal, kiállításokkal mutatkoznak majd be az alkotók.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!