Közélet

2016.07.22. 19:07

Ingatlanfoglaló hajléktalanok és nyári bérkoldusok Siófokon

Itt a főszezon és nemcsak a turisták érkeztek meg az ország minden pontjáról Siófokra, a nyár fővárosába, hanem a hajléktalanok is. Éjjeli őrrel vigyáztat az egyik Balaton-közeli, amúgy üres városi ingatlanra az önkormányzat, mert „elfoglalták” a hajléktalanok, nyomaik eltakarítása már több százezer forintjába került a városnak.

Fónai Imre

– A nyárra Siófokra települt fedél nélküliek egyes közterületeinket megszállják és csatatérré változtatják, az állandó jelleggel Siófokon tartózkodó hajléktalanokat betámadják – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester. – Az éjjeli őr és a rendszeres takaríttatás kevés, mert a probléma egyre nyomasztóbb.



Még  szezon előtt a siófoki képviselő-testület ülésén vetette fel Mezőfi Józsefné (Fidesz): évek óta probléma, hogy a nyári időszakban a hajléktalanok a közterületen éjszakáznak, van-e ennek alternatívája? Lapunk is akkor tájt foglalkozott a témával egy siófoki fedél nélküli panasza nyomán. A siófoki éjszakai menedékhely május 2-án reggel bezárt, és majd csak november elsején nyit újra. Alapvetően pénzkérdés, hogy a siófoki hajléktalanszálló a nyári éjszakákon is nyitva legyen, de van egy jogszabályi akadálya is: téli krízismenhely elnevezéssel lett felújítva és az uniós pályázatban vállalt fenntartási időszak alatt csak így lehet üzemeltetni. Ezt válaszolta Mezőfiné fölvetésére Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző. Kaszáné Nagy Zsófia, a családsegítő központ vezetője arról beszélt az ülésen: valóban nincs hová küldenie a rendőrnek a közterületen alvó hajléktalant májustól október végéig. A siófoki éjszakai szállás nemrég közel százmillió forintos uniós támogatásból újult meg. A jegyző szerint az, hogy ne legyenek a közterületen hajléktalanok a nyári szezonban, nehezen megoldható, hiszen ha esetleg később át is minősítené a képviselő-testület a menedékhelyet, akkor sem lehet senkit arra kötelezni, hogy vegye is igénybe.

József, a helybéli hajléktalanok szószólója azt mondta lapunknak: ilyenkor ott hajtják álomra a fejüket, ahol éppen tudják. Az előítélettel nehéz megbirkózni, ha valaki hajléktalan, akkor biztos a saját mocskában fetrengő büdös alkoholista, pedig nem mindenki ilyen, sőt, szerinte a többség nem is, ő sem ilyen, és mások is vannak ugyanúgy, mint ő, hogy ha kapnának esélyt a kitörésre, arra, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba, akkor azon lennének, hogy éljenek vele. – A lakhatás a kiindulás ehhez; lakcím nélküli, ezzel a bejegyzéssel esélytelenül indulunk bárhol, kitől várhatnánk segítséget, ha nem a várostól? Ha már egyszer civil segélyszervezetek mozgolódásáról nemigen hallani, az egyházakról nem is beszélve...

Bérkoldusok kéregetnek

Kicsit hasonló a helyzet a koldusokkal is Lengyel Róbert szerint. – A városőrség intézkedési lehetőségei meglehetősen szűkösek, ha egyet elzavarnak valahonnét, kettő áll a helyükre – így a siófoki polgármester. – Felhívnám a figyelmet arra, hogy jó részük bérkoldus. Magyarul, a nekik dobált apró más, többségében zsíros nyakú, nagy autókkal közlekedő „élősködők” zsebében landol. Gyakran kisgyereket tartogatnak a kezükben, vagy éppen a gyereket küldik kéregetni, így használják ki a jó szándékú, adakozó embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!