Közélet

2016.07.26. 05:22

Hiába nagy a munkaerőhiány, nem kellenek az ötvenesek

Az ötvenes, hatvanas korosztálynak alig van esélye az elhelyezkedésre, holott hogy egyre kritikusabbá válik a munkaerőhiány Magyarországon, ezt tartalmazza a Randstad Workmonitor legfrissebb kutatása. Ezt az életkort elérve sokakban jelenik meg az érzés, mintha leírták volna őket, pedig még jó néhány évet le kell még tölteniük a nyugdíj eléréséig.

Kovács Gábor

Az egyre korosabbá váló európai népesség társadalmi kihívására adott egyik válasz az lehet, hogy az éltesebb embereket  tovább tartó munkavégzésre ösztönzik. Azonban jelentős különbségek láthatók az EU egyes tagországaiban ezen a téren. A legmagasabb foglalkoztatottsági arányt Svédországban találták, 72 százalékot, míg Szlovéniában, Máltán, Magyarországon és Lengyelországban volt a legalacsonyabb az 55-64 évesek foglalkoztatottsága, 31 és 37 százalék között. A 2010-es évek elején rögzített adatokhoz képest a közmunkaprogramoknak köszönhetően javult a helyzet, de jó, ha minden második munkaképes ember dolgozik ebből a korosztályból hazánkban. Ha a kormány tovább növelné a foglalkoztatottságot, itt lennének még tartalékok.

A cégeknek fel kellene ismerniük, hogy a sikeres hosszú távú működésükhöz fontos volna az idősebb kollégák megtartása – vélte a Randstad felmérésében minden második megkérdezett. Az ötven feletti dolgozók a rutinjuk miatt hatékonyabbak, és betegszabadságra is kevésbé mennek. Leginkább ők hajlandóak túlórázni. Kerülik a konfliktusokat, és a munkaadójukhoz is hűségesebbek.

Ami azonban kihívást jelenthet számukra, az a friss tudás elsajátítása. A megkérdezettek kétharmada egyetért abban, hogy 55 év felett már nehezebb új ismeretekre szert tenni. Ezzel együtt a válaszadók fele bízik abban, hogy a következő öt évben nőhetnek a fiatalok munkavállalási lehetőségei, de csupán minden negyedik válaszadó számít arra, hogy javulhat az idősebbek foglalkoztatása. Ez azt tükrözi, hogy honfitársaink világszinten is a legborúlátóbban ítélik meg az idősebb korosztály munkavállalási lehetőségeit.


Idősödő munkanélküliek Somogyban


A Somogy megyében nyilvántartott álláskeresők száma a 2016. május 20-i zárónapon 14 413 főt tett ki, ami a 2000-2016 közötti időszak legalacsonyabb május havi állományát jelentette, tudtuk meg a Somogy Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától. Országos viszonylatban a somogyinál kisebb mértékű létszámfogyás volt tapasztalható. A megyei regisztrációban szereplő 50 év felettiek száma ekkor 4216 fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 501 fős (10 százalék) csökkenést jelent, az előző év azonos időszakához képest pedig 492 fővel (10,5 százalék) kevesebb álláskeresőt. Tárgyhónapban a nyilvántartott álláskeresők Somogy megye gazdaságilag aktív népességének 11,2 százalékát tették ki, ami az országos átlagnál 4,4 százalékponttal magasabb volt, és három megye – Nógrád, Borsod-Abaúj- Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg – mutatójától alakult kedvezőbben.

Elhelyezkedést segítő programok 50 felettieknek

A somogyi munkaügyi szervezetnél jelenleg négy olyan program fut, amely az ötven év felettieknek kínál támogatást, illetve foglalkoztatási lehetőséget. Az egyik a „Nők 40+” központi munkaerőpiaci program. Célja az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése. A programba legalább egy hónapja nyilvántartott 55. életévüket betöltött és legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkező nőket vontak be. Nekik maximum 8 hónapig a kifizetett munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát támogatásként biztosította a Kormányhivatal. A munkáltatónak a támogatási idő felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kellett vállalnia. Somogy megyében 32 fő programba vonása, munkába helyezése és támogatása valósult meg.

A GINOP „Út a munkaerőpiacra”  Európai Uniós forrásból támogatott munkaerő-piaci program egyik célcsoportja az 50 év feletti nyilvántartott álláskeresők. Bérjellegű támogatásokkal a munkába helyezésüket, illetve képzési támogatással új ismeretek szerzését tudják segíteni. Somogyban június 30-ig 326 fő programba vonása és támogatása valósult meg. Célja a közfoglalkoztatottak versenyszférába történő elhelyezkedésének segítése.
Vállalkozóvá válást is támogatják: az 50 év feletti álláskeresők vállalkozás indítása esetén a minimálbér összegének megfelelő hat havi támogatásban részesülhetnek. Jellemző volt a megye munkaerőpiacára a korábbi években is, hogy a magasan kvalifikáltak lényegesen kisebb számban és arányban kerülnek be a hivatal regisztrációjába, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. A regisztrációban jelenleg 21 olyan Somogy megyei álláskereső van, aki informatikai jellegű vagy informatikus végzettséggel rendelkezik.

 

Az ötvenes, hatvanas korosztálynak alig van esélye az elhelyezkedésre, holott hogy egyre kritikusabbá válik a munkaerőhiány Magyarországon, ezt tartalmazza a Randstad Workmonitor legfrissebb kutatása. Ezt az életkort elérve sokakban jelenik meg az érzés, mintha leírták volna őket, pedig még jó néhány évet le kell még tölteniük a nyugdíj eléréséig. Kovács Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!