Közélet

2016.07.29. 07:20

Százezredik nézőjére vár a most öt éves Csukás Színház

Promóció Ha Csukás, akkor Süsü, ha Süsü, akkor Balatonszárszó és ha Szárszó, akkor Sárkányfesztivál, az idén már hatodszor, tíz napon át.

Fónai Imre

– Süsü örök, ebből kiindulva határoztuk el, hogy fesztivált csinálunk „belőle” – emlékezett a kezdetekre Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – Kezdetben óvatosak voltunk, de a titkon reméltnél is nagyobb siker arra ösztönzött bennünket, hogy a hosszú hétvégéből tíznapos rendezvényt varázsoljunk. Ma már számos gyermekes család úgy időzíti szárszói nyaralását, hogy az a Sárkányfesztivál idejére essen. És örömünkre a környező településekről is sokan jönnek, hogy tanúi legyenek a hagyományos kezdésnek, ahogyan szombaton délelőtt Süsü sárkányhajón megérkezik, majd partra száll száz és száz gyermek örömére. Hogy azután együtt az idei nyárra megújult fesztiváltérre kísérjük, ahol a Fabula együttes gyerekdalokat játszik, az aprónépet a többi életnagyságú Csuklás-mesefigura fogadja, melyek ma már Süsüvel együtt járják az országot, a különböző rendezvényeket. S még az első nap délelőttjén két egymást követő meseelőadás koronázza meg a programot a Csukás Színházban.


A Sárkányfesztivál emblematikus rendezvénye lett Balatonszárszónak, de már olyan programjuk is van, ami viszont Gombóc Artúrra épít, amikor minden a csokoládé körül forog. Dorogi polgármester egyébként már a Sárkányfesztivál továbbfejlesztésén gondolkodik. Franciaországban van például hasonló nevű nemzetközi fesztivál, de ott a sárkányeregetők és készítőik jönnek össze. A szárszóinak is van ilyen alprogramja, mégpedig a központi strandon, mely ugyan fizetős lett a nyár elején, de ettől még semmit sem veszített a népszerűségéből, látogatottságából. De a településvezető szerint azt is ki lehetne használni, hogy jó néhány településnek van a címerében sárkány.


Nem állnak meg itt: mesemúzeum és mese-kalandpark a község hosszú távú fejlesztési terveiben

– Bevált a számításunk, biztosak voltuk benne, hogy a gyermekes családok idecsábítására kell alapoznunk a turizmusunkat – mondta Dorogi Sándor annak kapcsán, hogy öt éve nyitott a Csukás Színház és lassan a százezredik nézőt várja. – Miért ne lehetne nyári gyermekszínház a hajdani kertmoziból? – amikor díszpolgárunk, Csukás István feltette ezt a kérdést, kétkedve fogadtuk, hogy lehet-e jövője, de merészen belevágtunk. Méghozzá saját erőből, összefogással, mely nekem személy szerint is erőt adott, látva, hogy lehet számítani a helyiekre és a nyaralótulajdonosokra a jó ügyek érdekében. Ötezer forintért lehetett támogatói jegyeket vásárolni és hónapok alatt rendbe tettük a lepusztult épületet, melynek óriási előnye a faszerkezetes tető, melynek köszönhetően nincsenek időjáráshoz kötve a programok.

Öt év alatt profik és amatőrök, határon belüliek és külföldiek is színpadra léptek szép számmal, a szárszói polgármester kezdettől fogva emlegeti a „csodát”, miszerint ez az a kulturális programhely, melynek a jegyeiért ma is olyan sorok állnak és olyan zsúfolt házak előtt mennek az előadások, mint amikor még három forintba került egy színházjegy... – Mese nélkül nincs élet, a mese a felnőtteket is rabul ejti, ezt jól látjuk a jegyeladásokból is, hiszen sokszor egy gyereket két felnőtt is elkísér – így Dorogi. – A színházra egyébként az esti időpontokban a felnőtt közönség is rátalált.

A polgármester elárulta: hosszú távú fejlesztési programjukban szerepel egy, a magyar népmesék legismertebb figuráit főszerepbe állító mesemúzeum és kalandpark kialakítása.

– Mondtam, hogy nem szokás élő emberről elnevezni valamit, de a polgármester azzal felelt, hogy addig jó, amíg élek. Meggyőzött – így a 80 éves Csukás István. – Tetszett, hogy nem az égből várták a mannát, hanem a lakosság adta össze a pénzt ötezer forintjával. Szárszó nekem ajándék. Ott a napok is hosszabbak tavasztól őszig mint Pesten, és rigófüttyre ébredek. Máig napi élményem a Balaton. Régebben, amikor egy szatyorral a boltba indultam, kerültem egyet, hogy megvan-e még a Balaton. Ma már azt is megnézem, hogy megvan-e még a Csukás Színház.

Ha Csukás, akkor Süsü, ha Süsü, akkor Balatonszárszó és ha Szárszó, akkor Sárkányfesztivál, az idén már hatodszor, tíz napon át. Fónai Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!