Gazdaság

2016.08.22. 17:29

Vetőmagra gyűjtenek a gazdák

Az egyre magasabb termelési költségekre panaszkodnak a termelők. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tonnánként nettó 89 600 forintban állapította meg az őszi kalászos növények – őszi búza, őszi árpa, tritikálé – vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat.

Harsányi Miklós

Beszámolók szerint a testület által megállapított nettó tonnánkénti ár zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.
– Még nem rendeltük meg a vetőmagot, de a szükséges előkészületeken már túl vagyunk – mondta Farkas László, a zimányi Farkas Kft. tulajdonosa. – Csaknem 180 hektáron akarunk az ősszel búzát és árpát vetni, az árakról még nem állapodtunk meg az eladóval.



A vetőmag drága, különösen ha figyelembe vesszük a mostani gabonafelvásárlási árakat, melyek nagyjából 20-25 százalékkal múlják alul a tavalyit. Erről több gazdálkodó panaszkodott lapunknak, egyikük, Nagy György, az igali Igal-Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelők minden téren megpróbálják lefaragni a költségeiket.
– Saját szaporítású vetőmagot szeretnénk majd használni – közölte. – Hihetetlenül megnőttek a termelési költségek az utóbbi időszakban, kár, hogy a terményért kapott összeg nem követte ezt a folyamatot. Drága a vetőmag, a növényvédőszer, a műtrágya, épp hétfőn kaptam sms-t az újabb gázolaj-áremelkedésről. S nemcsak a közeljövő feladatai okoznak fejtörést, hanem a mostani esőzés és vihar következményei is bosszantanak. Több mint 370 hektáron van napraforgónk és csaknem 30 százaléka a földön fekszik, megdőlt. Kérdés, hogy ebből mennyi rohad el. Legrosszabb esetben sok tízmillió forint bevételkiesést szenvedhet el a cég. Egy ilyen történet soha nem jön jól, most viszont különösen nagy csapást jelentene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!