Közélet

2016.09.26. 15:20

Közvagyonherdálástól a fiatalításig – leváltották Baráth Istvánt

Két átvilágítás után váltás a siófoki önkormányzat tulajdonában álló Balaton-parti Kft. élén: a képviselő-testület október 31-i hatállyal visszahívta Baráth Istvánt, a Siófok Holdingot vezető társaság ügyvezetőjét.

Fónai Imre

A strandfenntartásra alakult Balaton-parti Kft. 2010 és 14 közötti tevékenységét – ahogyan megírtuk – egy, a képviselő-testület által megbízott csapat már tavaly átvilágította (Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester vezette, de külső szakértőt is bevontak), vizsgálati jelentését azonban egyrészt a testületi többség nem vette napirendre (Lengyel Róbert polgármester már ekkor javasolta az ügyvezető visszahívását, de ez sem került napirendre), másrészt az abban foglaltak alapján a polgármester hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával feljelentést tett. A rendőrség a nyomozást végül bűncselekmény hiányában megszüntette. A képviselő-testület közben független szakértőt kért fel a társaság átvilágítására, mely nemrég asztalra tette jelentését.



Közvagyonherdálás – Lengyel Róbert szerint ezt lehetett kiolvasni az első vizsgálati jelentésből, vélekedését a feltárt példák sorával alátámasztva: közel száz évre kötött üzletbérleti szerződések, a Thanhoffer villa „luxusfelújítása”, felügyelő bizottsági ülések az önkormányzat helyett az egyik képviselő által vezetett szállodában, hulladékszállítás és díjszámlázás a parti üzletek felé engedély híján, százmilliós reklámszerződések... Az átvilágítást másodjára elvégző kaposvári Kontroll Audit Kft. ennyire nem ment bele a részletekbe, vizsgálati anyaga leginkább a pénzügyi, gazdasági ismeretekkel bírók számára érthető, de a jelek szerint a képviselő-testületet mégis jobban meggyőzte...

A Kontroll Audit felhívta a figyelmet, hogy „a társaság alá volt rendelve az önkormányzat céljainak, a város e célok elérése érdekében folyamatosan élt tulajdonosi jogaival”. Az átvilágító szerint a szervezeti átalakulások, a tulajdonosi döntések nem mindig kedveztek a gazdaságos működésnek. A Termofok Kft. beolvasztása például – áll a jelentésben – az önkormányzat pénzügyi tehermentesítését szolgálta, miközben a Siófok Holding vezető cége súlyosan veszteséges lett, hiszen 450 millió forintnyi hitel- és komoly távhődíjtartozás-állománnyal vette át. A szélsőséges szerződési példák közé sorolta ez az átvilágítás is a 99 évre kötött ingatlanbérleti kontraktust, megállapítva: a gyorsan befolyt pénzt gyorsan el is költötték. A másik leánycéggel, a Galerius fürdőt működtető Siotourral fennálló kapcsolat is átgondolásra szorul, hiszen csupán egyszer, 2011-ben volt nyereséges.

A Balaton-parti Kft. külső (gyakran önkormányzati) források segítségével tudta fenntartani magát. Korlátozta mozgásterét – állapítja meg a kaposvári szakértő – a képviselő-testület számos beavatkozása a működésbe, ezek csökkentették az ügyvezetés felelősségét, számon kérhetőségét. A testületi döntések ugyanis a felelősség átvállalását is jelentették. Az átvilágítók megállapítása az is, hogy „a kft. a tulajdonosi rendelkezéseket végrehajtotta akkor is, amikor arra nem kapott a megbízótól forrást”. Vagyis „a testületi döntéseket lojálisan végrehajtották”.
Az átvilágítást végzők javasolják a kft. stadtwerkévé, városüzemeltető szervezetté alakítását, működésének áttekintését, a bevétel szempontjából felesleges elemek értékesítését, s annak eldöntését, hogy „a képviselő-testület a kft.-re mint bevételi forrásra tekint, vagy a turizmus szempontjából fontos szerepet ellátó tényezőre”.

A siófoki testület zárt ülésen egyhangú voksolással hívta vissza a határozatlan idejű szerződéssel bíró Baráth Istvánt az ügyvezetői székből és november elsejével a banki szektorból érkező Pintér Tamást nevezte ki a helyére, 2019. december 31-ig.

Lojálisan végrehajtotta

A Thanhoffer villa állítólagos fényűző átépítése azért sem lehet bűncselekmény, mert a képviselő-testület döntött a beruházás nagyságrendjéről, az önkormányzat biztosította a költségek fedezetét, arról pedig, hogy szükséges volt-e ilyen, vagy más összeg elköltése, eltérő álláspontok lehetségesek – ezt már a rendőrség nyomozást megszüntető határozata is leszögezte. A Kontroll Audit-féle átvilágítás is több helyütt megállapítja: a most menesztett kft.-ügyvezető voltaképpen képviselő-testületi döntéseket hajtott végre, lojálisan. A 2014-es választási év több százmilliós reklámköltése is (a cég veszteségessége ellenére) „felsőbb parancs” folyománya. 

Lojalitás – Baráth-közeliek szerint ez volt az első számú elvárás vele szemben azóta, hogy Balázs Árpád polgármester előbb vagyonigazgatónak csábította át a halászati társaságtól a városházára, majd 2004-ben a Balaton-parti Kft. vezetője lett. Baráth István a „parancsvégrehajtó” szerepből az utóbbi időben már ki-ki esett, tavaly polgármesteri kérdésre sem volt hajlandó elárulni nyilvános képviselő-testületi ülésen, hogy hány strandvendég volt azon a nyáron, idén pedig a városvezető hiába kérte tőle, hogy mutasson be egy szerződést, azt csak azután adta ki, hogy Lengyel közérdekű adatigényléssel fordult hozzá...



Szajcz: a megújuláshoz egy fiatal, agilis, menedzser-szemléletű vezető kell
  

– Hosszas előkészítés, számos egyeztetés előzte meg a döntést – kommentálta Baráth visszahívását Lengyel Róbert polgármester. –  Reményeim szerint a leendő ügyvezető (akinek személyére a Fidesz-frakció tett javaslatot) határozott döntésekkel rövid időn belül rendet vág a cégnél és egy dinamikusan fejlődő, a kor kihívásainak megfelelő pályán haladó „szerelvényt” állít össze. A magam részéről ehhez minden segítséget meg kívánok adni. Meggyőződésem szerint ennek a döntésnek már másfél éve meg kellett volna születni, amikor először javasoltam, de még most sem volt késő.
Mi változott másfél év alatt? – kérdeztük Szajcz Adriántól, a siófoki Fidesz-frakció vezetőjétől. – A hivatal egyes tisztségviselői, valamint külsős személy által végzett első vizsgálat véleményünk szerint egyoldalú, hiányos és elfogult volt – felelte Szajcz. – Ami egyértelműen be is bizonyosodott, hiszen a polgármester feljelentésére indult nyomozást a rendőrség megszüntette, amit az ügyészség is megerősített. Ezt követően – hogy egyértelmű, tárgyilagos képet kapjunk és kapjanak a siófokiak gazdasági társaságaink működéséről – professzionális átvilágítási jelentés készült, mely több hiányosságot is megfogalmazott. Egyértelmű:  a Balaton-parti kft. nehéz időszak előtt áll és a cég jövőjét meghatározó stratégiai döntéseket kell hozni, a céget meg kell újítani.
A megújuláshoz a frakcióvezető szerint szemléletváltásra, fiatalításra van szükség. – Ez hosszú folyamat lehet, Baráth István pedig nyugdíj előtt áll, és egy ilyen feladatot már nem tud vállalni. Most e szakszerű vizsgálati jelentést olvasva már felelős döntést hozhattunk. A jövőt egy fiatal, agilis, menedzser-szemléletű új ügyvezetőben látjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!