Kék hírek, bulvár

2016.09.27. 12:12

A rendőrfőkapitány szerint nyugodt nyarat zárt Somogy

A rendőrségi statisztika harmadával kevesebb ismertté vált bűncselekményt jegyez, mint az elmúlt év azonos, június–augusztusi időszakában.

A. V.

Kaposvár – Nyugodt, békés, kiegyensúlyozott nyári szezont zártunk – összegezte a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság idei nyári munkáját Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitány keddi sajtótájékoztatóján. – A még biztonságosabb Somogyért szlogent májusban határoztuk meg, s bár kevesebb készenléti rendőr érkezett a megyébe, s ők is csak két hétig szolgáltak itt, átszervezésekkel sikerült megoldani a helyzetet, amit bizonyít, hogy csökkent a bűncselekmények száma, s nőtt a nyomozati eredményesség, valamint az elfogások és előállítások száma.



A rendőrségi statisztika harmadával kevesebb ismertté vált bűncselekményt jegyez, mint az elmúlt év azonos, június–augusztusi időszakában, a három, Balatonnal kapcsolatban álló kapitányságon – Marcali, Fonyód, Siófok – pedig 2109-ről 1328-ra, azaz 67 percenttel csökkent ez a mutató. A legtöbb ismertté vált bűncselekményt természetesen a siófoki kapitányság jegyezte, de itt is negyven százalékkal kevesebb eset jutott a rendőrök tudomására, mint 2015 nyarán. Ezzel szemben az elfogások száma 60 százalékkal növekedett a siófokiak illetékességi területén, ami a főkapitány szerint elég beszédes adat.

– Sajnos a közlekedési bűncselekményeknél viszont nem sikerült érdemben előrelépni – ismerte el Piros Attila –, a balesetek száma stagnál, sovány vigasz, hogy nem is lett belőlük több.
Kevesebben fulladtak az idén a Balatonba, mint tavaly nyáron – bár ez az adat elsősorban nem a rendőri munkát minősíti... –, s valamivel csökkent a vízből mentések száma is.
– Az idén újításként bevezettük, hogy az első- és a másodfokú viharjelzést már nemcsak a partról, hanem a vízről, a rendőrségi járművekből is jelezzük – tette hozzá a dandártábornok. – A rendőrségi hajókon a sárga zászló az első-, a piros a másodfokú jelzés. Azt is hozzá kell tennem, mentés hiányossága miatt senki sem fulladt a Balatonba.

Végezetül a megyei főkapitány megjegyezte, amióta négy éve Somogyba került, több mint ötven százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma – a 2012-es 3417-ről 1581-re –, a felderítettség aránya pedig több mint duplájára nőtt. Még úgy is, hogy a megyei kapitányság folyamatosan kiveszi a részét a migránsválság miatti, fokozott határvédelemből: a nyári szezonban – június első hetétől augusztus utolsó hetéig – ugyan nem vezényeltek megyebeli rendőröket más határszakaszra, ám azóta heti váltásokban százan dolgoznak más megyék illetékességi területén – jelenleg Bácsbokod térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!