Közélet

2016.10.24. 13:46

Emléktáblát állítottak a mártír lelkésznek Ladon

A református templomban emléktábla jelzi, hogy itt hirdette Isten igéjét Papp István mártír lelkész 1937-57 között. Az alkotást ünnepi istentisztelet keretében leplezték le, melyen Uszkay Huba a gyülekezet jelenlegi lelkipásztora arra figyelmeztetett: az elhurcolt, megvert, kivégzett személyek neve, hite, lelkisége-szellemisége, Krisztusba vetett bizalma, népükhöz fűződő hűsége nem merülhet feledésbe.

Gamos A.

A Történelmi Vitézi Rend és az önkormányzat közös rendezvényén a rend helyi tagja, Tálasné Baráth Mária főszervező arról beszélt: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Majd kitért arra, hogy Papp István tanította írni, olvasni.



Pirosné Tamás Krisztina polgármester hangsúlyozta, hogy milyen nagy értéke van a szabadságnak, az igazságnak. Ezután a néhai ladi prédikátor megpróbáltatásairól beszélt; 1957 júniusában tartóztatták le, bűne a népi demokratikus államrend elleni izgatás, annak a megdöntésére irányuló mozgalomban való aktív részvétel volt. Másfél év börtönre ítélték első fokon, ezt október 22-én megváltoztatták és azonnal szabadlábra helyezték. A sorozatos kínzások következtében azonban hamarosan meghalt. Krisztus jó vitézének legfőbb jellemzői ezek voltak: alázat, szolgálat, türelem és áldozat.

A Vitézi Rend posztumusz kitüntetésben részesítette, az 1956-os ezüst jubileumi keresztet a négyből még egyetlen élő gyermeke, István vette át. - Adjuk tovább hőseink példáját, hazaszeretetét. A magyar nép mindig a feledéssel, elszürküléssel szemben őrizze meg a forradalmának a zászlaját - mondta Szászfalvi László országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!