Gazdaság

2017.01.19. 05:28

Nem kacsa: nincs kacsa – milliárdos károkat okoz a madárinfluenza

Jelentős hiány alakult ki kacsa- és libahúsból Somogyban a madárinfluenza miatt. A Kaposvári Nagypiacon is már csupán egyetlen kereskedőnél lehet kapni. A beszállítók szerint a készlethiány több hónapig is eltarthat.

S.A.

Üres ártáblák és negyedrészt üres hűtőpult jelzi a helyét a kacsa és a libahúsnak a Kaposvári Nagypiac baromfi árusainál. Van, ahol már december közepe óta nem lehet kapni a szárnyasokból, jelenleg csupán egyetlen helyen árulják. Onnét viszont sokan kilószámra viszik a kacsahúst és a hájat.  A kereskedők azt mondják: csak azok juthatnak hozzá a húshoz, akinek személyes kapcsolatai vannak a még működő vágóhidakkal az Alföldön.

Több hete nem vágnak

Úgy tudjuk, a húsfeldolgozók több heti leállás után csak néhány napja indították újra a vágást. Nagyon nagy hiány van belőle, hiszen hárommillió viziszárnyast semmisítettek meg a madárinfluenza miatt. December közepe óta már nem vágnak kacsát és libát az Alföld nagy részén. A múlt héten kezdtek el ismét működni a vágóhidak. Míg korábban heti 3-4 napon is vágtak, most hetente csupán egy napon. 



– Nem tudjuk ellátni a boltokat és a konyhákat. A már több mint egy hónapja tartó viziszárnyas hiány lehetetlen helyzetbe hozza a szárnyasokkal kereskedőket-panaszkodik Gém Imre, baromfihús kereskedő. További problémát jelent az is, hogy az eddigi megrendelők is elmaradhatnak a hiány miatt – ezt már Bogenfürst Ferenc boldogasszonyfai libatenyésztő állítja. Az Anabest Kft. tulajdonosa hozzátette - óriási a baj, amely felbecsülhetetlen károkat okozhat a tenyésztőknek.

Milliárdos kárról hallani

Ami az eddigi kártételt illeti, az a hárommilliárd forintnál sokkal nagyobb. Mivel a vágóhidaknak nincs alapanayaguk, így üresen állnak. Szerződések borulhatnak fel, mert apartnerek más megoldás után néznek. A továbbiaknak Magyarország megítélése pedig negatív lehet. Lehet, hogy újabb partnereket kell keresni. Mivel a boldogasszonyfai telepen is nagyon félnek a madárinfluenzától ezért a higéniai szabályok betartására kiemelten figyelnek. Itt egyébként egy teljesen zárt rendszerben tenyésztik a viziszárnyast, sőt a takarmányt is maguk állítják elő, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!