Közélet

2017.01.19. 10:13

Februárig nem közlekedik a komp a Balatonon

Január hatodika óta áll a révátkelés Szántód és Tihany között a vastag jégtakaró miatt.

Krausz Andrea

A szántódi révben folyamatosan cseng a telefon. Arról érdeklődnek, hogy mikor indulhatnak újra a kompok. Meglepően vastag a jég a szántódi révben. 30-35 centimétert mértek a hajózási szakemberek, ami annak köszönhető, hogy január 6-a óta, amikor leállt a közlekedés, a jégtáblákat nem tudta a partra kitolni a viharos szél, viszont a táblák oldalukra fordulva egymásra csúsztak és összefagytak.


 

Áramoltatják a vizet a révben

- A Széchenyi- és a Baross-komp a szántódi révben várakozik. A Balatoni Hajózási Zrt. szakemberei folyamatosan jégmenetesítik a hajók melletti területet, biztosítva, hogy a jég ne tegyen kárt a hajótestben - mondta Széles János a révüzletág vezetője. - A kikötőben olyan berendezés működik, ami folyamatosan áramoltatja a vizet a hajótest környékén. A fenékről felszívott melegebb vízréteg a felszínre kerül, ez biztosítja, hogy ne fagyjon be ezen részen a Balaton.


 

A kellően vékony jeget a komp is áttöri

6-7 éve nem fordult elő ilyen hosszú leállás. Tavalyelőtt volt néhány napos kényszerpihenő a jég miatt. - Az előrejelzés szerint marad a tartós hideg, számításaink szerint várhatóan február elején tudunk csak elindulni újra a komppal - mondta Széles János. - A 35 centiméteres jégvastagság pár nap alatt megolvadhat és elérheti a 8-9 centimétert, amit már könnyen áttörhet a komp. Az enyhén lapos, acél hajótest ilyenkor rácsúszik a jégfelszín tetejére és saját tömegével roppantja össze a jeget, és újra megindulhat a közlekedés - vélekedik a hajózási szakember.

Krausz Andrea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!