Közélet

2017.02.19. 13:54

Somogy vagy Tolna? A kocsmában dőlt el a népszavazás

Népszavazáson akart elszakadni Tolnától Attala, hogy Somogyhoz csatlakozzon. 1975-ben csatolták ugyanis őket a szomszéd megyéhez, addig somogyiak voltak. A kezdeményezés azonban elbukott. A somogyi érzület még kimutatható a településen, de ma már nincs szándék arra, hogy felmelegítsék az újraegyesítés ötletét.

Kovács Gábor

Még élnek a somogyi emlékek

Új generációk nőttek fel ugyanis, amelyeknek kevésbé fontos, hogy melyik megyében élnek. A középkorúakban és az idősekben azonban még élénken élnek a somogyi emlékek. Ahogy egyikük fogalmazott: az erkélyemről mindennap ellátok Somogyba.



Még a rendszerváltás után is sokan, legalább 50-en, 60-an jártak naponta vonattal dolgozni Kaposvárra. Gelencsér István polgármester is közéjük tartozott. Kaposvár 25 kilométerre van, Szekszárd mintegy hetvenre. Az érzelmi szálak Kaposvárhoz kötötték az attalaikat.
– Sokan ma is somogyi embernek vallják magukat. A Somogyi Hírlapot olvassák, Nagyberkibe jártak iskolába – mondta a polgármester. – Mintegy 20 éve támadt a kezdeményezés, hogy szakadjunk el Tolnától és térjünk vissza Somogyországba. Somogy akkori megyei vezetése szívesen fogadott volna bennünket. A település azonban kettészakadt, és a népszavazáson a Tolna-pártiak győztek. A téeszben dolgozók ugyanis Dombóvárra voksoltak. Hülyeségek terjedtek el, például az, ha somogyiak leszünk, nem temetkezhetünk Tolnában. A kocsmában dőlt el a népszavazás... Képviselőként élére álltam a somogyi pártnak, de tudomásul vettük a végeredményt.



Már nem érv a távolság

Azóta sok minden történt. A mai járási hivatalokban minden ügyet közel lehet elintézni. 1975 óta generációk nőttek fel Tolnában, és Kaposvárra alig járnak dolgozni. Ma már nem érv, hogy Szekszárd messze van.
– Pedig sok szempontból előnyösebb lett volna a váltás, akkor a 61-es út felújításából nem maradtunk volna ki. De a somogyi érzület még létezik – jelentette ki Gelencsér István. – A csomaiak, a szabadiak, a nagyberkiek rendezvényeire eljárunk. Az attalai plébániához tartoznak somogyi községek. Csoma mindössze egy kilométerre van. Tőlük sokan átszaladnak az attalai boltba, postára, vagy a bankautomatához. Göllére csak egy földút vezet, de átjárnak rajta dolgozni az attalai mezőgazdasági vállalkozásokba. Ahogy a helyi mondás tartja: megindult, mint a göllei bocskor Attala felé...  Szorgalmas emberek lakják Attalát.

A 826 lakosra 70 traktor jut a faluban. Jók a környék mezőgazdasági adottságai, sokan gazdálkodnak. A település nagyot fejlődött, de sokat kellett érte talpalni, tette hozzá a polgármester. A megyehatár nem jelent hátrányt, a pályázataik sikeresek. Hamarosan az óvodát bővítik, ahová gyermekként Szita Károly kaposvári polgármester is járt. Az idén 150 éves lett a katolikus templom. A II. világháború alatt a harmadik harangot elvitték a németek. Nemrég új harangra gyűjtöttek, hogy pótolják az egykori veszteséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!