Közélet

2017.02.20. 18:08

Bejött a TOP: 25 milliárd forintnyi fejlesztéssel gazdagodhat Somogy

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke szerint a cél a TOP 100 százalékos megyei keretének, 43,5 milliárd forintnak a maradéktalan felhasználása.

Lengyel János

A somogyi városokban 53, a községekben 137 fejlesztés valósulhat meg hamarosan mintegy 25 milliárd forintból. Erről is beszélt Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke, amikor hétfőn a kaposvári Vármegyeházán beszámolt a megyei Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) projekt bizottság legutóbbi döntéseiről. Hozzátette: cél a TOP 100 százalékos megyei keretének, 43,5 milliárd forintnak a maradéktalan felhasználása.

Kettőszázharminc pályázatról döntöttek

A furcsa nevű szervezet közel kettőszázharminc pályázatról döntött az idén. A beérkezett pályázatok jelentős részét támogató javaslattal továbbították a Döntés-előkészítő Bizottságnak (DEB). Mindez azt mutatja, hogy aktívak voltak a somogyi önkormányzatok és civil szervezetek, hiszen 11 TOP pályázati felhívásra 209 pályázatot javasolhattak támogatásra a szakértők. Ebből 184 esetben örülhettek a pályázók, míg 25 elutasított esetben arra számíthatnak, hogy esetlegesen a műszaki tartalom átgondolásával lesz lehetőség a fejlesztésekre.

Barcs városrehabilitációs pályázatot nyert

A bizottság iparterületek fejlesztésére, termelői piacok létrehozására, turisztikai termékkínálat fejlesztésére, óvoda-bölcsőde fejlesztésre, zöldváros fejlesztésre bólintott. De támogatást használhatnak fel a nyertesek vízrendezésre, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítására, egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére, illetve szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére is. Városrehabilitációs pályázatot nyert például Barcs és Marcali, illetve útfelújítások kezdődhetnek Berzence-Iharos, Siójut-Ságvár és Ságvár-Ádánd között. Emellett Kaposfőn javíthatják a közlekedésbiztonságot. A megyei önkormányzat közvetlenül is érintett a sikerben hiszen 155 pályázat projektmenedzselését maguk látják el.



Korábban már döntés született több pályázatról, így például a foglalkoztatást elősegítőkről is. Folyamatban van a megyei paktum 1,878 milliárdos kerettel, hat helyi paktumból (szintén 1,878 milliárdból) valamennyi nyert, három (Barcs, Csurgó és a Zselic térsége) rendelkezik támogatási szerződéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!