Kultúra

2017.03.24. 12:29

Nagy utazásra hívja a nézőket a Roxínház

Koltai Róbert legendás filmje a Sose halunk meg musical változatát viszi színre a kaposvári Roxínház társulata. A darab hangulatát Dés László felejthetetlen dalai adják meg. Természetesen felcsendül a klasszikusnak számító Nagy utazás is.

Koszorus Rita

A Sose halunk meg alapjában véve egy könnyed, humoros történet, amelynek végkicsengése egy mély dráma. Egyben kortörténet is: a főhős Tordai Imre visszaemlékezése alapján az ötvenes és hatvanas évekbe kalauzolja el a nézőket a Roxínház társulata.



Történelem és nosztalgia

Minden korosztály találhat a musicalben számára érdekességet. – Mindenkinek érdemes megnéznie az előadást, aki annak idején látta a filmet, de annak is, aki nem, mert ez egy szép történet, ami tanulságos is – mondta Pintér Kata, a darab rendezője. Van akinek ez az időszak történelem, másoknak inkább nosztalgia. A Sose halunk meg című musicalben megelevenedik az időszak, amelyről a fiatalabbak csak szüleiktől vagy nagyszüleiktől esetleg történelemórán hallhattak, az idősebbeknek viszont ez a musical tiszta nosztalgia lehet.



Egy vásározó vállfaárus, akit mindenki ismer

A történet két főhőse Imi és nagybátyja, Gyuszi bácsi, aki beviszi az életbe a fiatal fiút. – Kettejük kapcsolatáról szól a darab, tele humorral. Rengeteg zenével, ezért bárki számára érdekes lehet – tette hozzá Pintér Kata. A férfi vásározó vállfaárusként kereste meg a kenyérre valót és mindenki ismerte, szenvedélyesen szerette a lóversenyeket, no meg a gyengébbik nem képviselőit. Élettapasztalatával, látásmódjával, s tanácsaival komoly hatást gyakorolt a fiatal fiúra, hiszen ő vitte először lovira, s ismertette meg vele a szabadság ízét. A néhány féktelenül együtt töltött nap alatt a szorongó és gátlásos tizenéves fiatalember megtanulta, hogyan kell felkelteni mások érdeklődését és kapcsolatokat építeni, és miként érdemes közelíteni a hölgyekhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A szülőknek nosztalgia, a fiataloknak egy életérzés
[/caption]

Egyszerre hatvanan a színpadon

A Roxínház előadásában színre vitt darab dinamikus, mozgalmas és látványos – erről gondoskodnak Dés László zenéi, és a történet elmesélése szempontjából létfontosságú koreográfiák. Az előadás érdekessége, hogy nem csak a Roxínház társulatának tagjai lépnek a világot jelentő deszkákra a Sose halunk meg című musicalben. – Mi egy független színház vagyunk, sok fiatallal a társulatban, most azonban úgy gondoltuk, hogy néhány jelenetben szerepelhetnének a negyvenes korosztály tagjai is – magyarázta a rendező. Ezért aztán a társulat tanodájába járó növendékek szülei is szerepet vállaltak a musicalben.
– A közös munka zökkenőmentes volt – mondta Pintér Kata. – A szülők gyorsan ráéreztek a színjátszás ízére és már az első próbák alatt kiderült: nagyon jól tudnak együtt dolgozni a társulattal. A „felnőttekkel” kiegészülve egy-egy jelenetben van, hogy hatvanan szerepelnek egyszerre a színpadon.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!