Közélet

2017.05.24. 15:58

Tovább szedi áldozatait a stroke, Somogyban halnak meg legtöbben

Az elmúlt évtizedben nem javult a helyzet Somogyban az agyvérzés okozta halálesetek számában. Éppen a fiatalabb korosztály nem veszi komolyan az intő jeleket.

Varga László

Jelentősen javulnak az esélyek, ha egy órán belül kórházba kerül a beteg

– Azonnal mentőt kell hívni, ha valaki önmagán vagy a környezetében lévőn az alábbi három tünetet észleli: elgyengült a keze, elgörbült a szája vagy megváltozott a beszéde – mondta Nagy Ferenc professzor. A Kaposi Mór Oktató Kórház neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa a stroke szempontjából rendkívül ellentmondásosnak tartja Somogy megye helyzetét: bár Európában ezen a téren is a legjobban felszereltek közé tartozik a kaposvári kórház, mégis Somogyban halnak meg a legtöbben agyvérzésben és agyi vérelzáródás következtében.
– Az elmúlt tíz évben semmit sem javult a helyzet – mutatott rá a professzor. – Az okok közül kiemelendő: változatlanul magas a dohányzók száma, pedig ez a legnagyobb rizikófaktora a stroke-nak, ugyanakkor a kezeletlen magas vérnyomás, a stresszes életmód, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a magas vérzsír is szerepet játszik kialakulásában, mint ahogy a cukorbetegség is. Ez utóbbiakban is Európa élenjárói vagyunk, persze negatív értelemben.
Megjegyezte: az agyi katasztrófát szenvedők felét elveszítjük, pedig ha a tünetek észlelését követő egy órán belül kórházba kerül a beteg, sokkal jobbak a túlélés esélyei, kisebb területen hal el az agy, illetve a teljes gyógyulás lehetősége is nagyobb.

A szomszédos megyékből is többen érkeznek időben a kórházba, mint a somogyiak

Mi a stroke?

A stroke, közismertebb nevén szél-, vagy gutaütés agyi érelzáródás, agyvérzés esetén az agyszövet elhalását eredményezheti, amelynek súlyos idegrendszeri zavarok, bénulás és igen gyakran halál lehet a következménye. Ennek többféle oka is lehet, például a nyaki, vagy a koponyán belüli erek szűkülete, vagy egy a szívből, esetleg a test bármely részéből az agyba jutó vérrög, amely elzárja a kisebb vagy nagyobb ereket. Vérzéssel járó stroke akkor alakul ki, ha a beteg agyi erei vagy az agy körüli erei erősen meszesek, rugalmatlanok és megrepednek, illetve ha elvékonyodott falu értágulata vagy magas vérnyomása van. Ebben az esetben agyvérzésről beszélünk.

A kaposvári kórház rendelkezik mindazon műszerekkel és nagy tapasztalattal bíró kollégákkal, akik jóval nagyobb számban is el tudják végezni a szükséges beavatkozásokat az időben bekerülő betegeknél. Sajnos éppen a fiatalabbak nem veszik elég komolyan az intő jeleket, és a szűréseken sem vesznek rész a kívánt mértékben. Úgy tűnik, náluk működnek legkevésbé az önvédő mechanizmusok. A stroke pedig tovább szedi áldozatait, miközben a kórház gyakran erőn felül is próbálja megmenteni az életveszélyes állapotba került betegeket.
– Még a szomszédos megyékből is többen érkeznek időben, mint Somogyból – mondta Nagy Ferenc, aki szerint elsősorban a dohányzást kellene jelentős mértékben csökkenteni, ami nem egyszerű feladat, hiszen itt is szenvedélybetegségről van szó. A tiltás nem hatásos eszköz, meggyőződése, hogy érzelmi alapokon kell megközelíteni a témát, ahogyan azt Amerikában már évtizedekkel ezelőtt felismerték.
A megelőzés egyéb módjairól elmondta: az egészségtudatos életmód, a rendszeres mozgás és a mérsékletesség segíthet a helyzeten, de az iskolai nevelésben is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a kérdésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!