Közélet

2017.05.30. 06:54

A 25 kilós cukiság: bölénybumm a kaposmérői farmon - fotó

Sorra születnek a bölényborjúk Kaposmérőben. Eddig hat jött világra, de további négy várható még a következő napokban. Ekkora bölényszaporulat nem volt még a farmon.

Stanics Adrienn

A farm tulajdonosa, Gelencsér László Európa legnagyobb szárazföldi emlősének legjelentősebb Dél-Dunántúli állományát tovább szaporítaná a jövőben. Azt mondja: a kisborjúk nagyon kötődnek az anyjukhoz, aki nagy gonddal vigyáz rájuk.
– Van kisborjú, amelyik három hete született, de olyan is, amelyik néhány napja jött a világra – teszi hozzá. – Az anyját még nem hagyná el, de egy hónap múlva már a többi kis bölénnyel bandáznak, szaladgálnak a réten és csak szopni mennek vissza az anyjukhoz.

Gelencsér László kaposmérői birtokán jelenleg 26 állatot nevel. A tenyésztő azt mondja: ekkora bölénybumm még nem volt a farmon. – Ez a szaporulat nagyon jónak mondható – hangsúlyozza. – A vadonban ötven százalék a vemhesülési arány bölényeknél, itt sokkal jobb. Az idősebb anyák sokszor kihagynak egy-egy évet, de ez itt nem törvényszerű – magyarázza a farm tulajdonosa. – A borjak általában 25 kilogrammal jönnek a világra. A kicsik a legfélősebbek, éppen ezért szorosan kötődnek az anyjukhoz, aki nagyon félti őket. Megsimogatni nem lehet őket, mert a nőstény állat azonnal megtámadná a közeledőt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szépen gyarapszik az állomány, jól érzik magukat a különleges állatok.
[/caption] 

[caption id="" align="alignright" width="340"] A kisborjúk nagyon kötődnek az anyjukhoz
[/caption]Gelencsér Lászlótól azt is megtudjuk, ha úgy adódik, értékesíti is a bölényhúst. – A több mint 800 kilós állatból csupán 200 kiló színhús kerül le, ami rendkívül sokoldalúan hasznosítható – emeli ki. – A helyi étteremben például készítettek belőle erőlevest, hamburgerhúst, steaket, pörköltet. Az állat húsa a szarvas és a marha közötti ízvilágot képviseli, de még ezeknél is sokkal egészségesebb. Vitaminokban ugyanis nagyon gazdag. Fehérjetartalma nagyon magas, viszont zsírt szinte egyáltalán nem tartalmaz. Más húsokkal összehasonlítva nagyobb koncentrációban tartalmaz vasat, cinket és esszenciális zsírsavakat, megfelelő mennyiségben tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat, B3, B6 és B12 vitamint, valamint kedvező a szelén- és a foszfortartalma is.

A bölény több ezer éve őshonos volt Európában. A Honfoglalás idején is jelentős populáció élt itt. Az 1800-as években azonban kihalt hazánkban. Egy évszázadra rá pedig egész Európában sem lehetett találni. Gelencsér László tenyésztő azt mondja: bár hobbinak indult a bölénytenyésztés számára, de mára fontos értékmentés is lett ennek a populációnak a fenntartása. Ráadásul bekerült a somogyi és a zselici értéktárba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!