Közélet

2017.05.30. 07:02

Tabu a lelki egyensúly, inkább magányosak vagyunk

Hazánkban először, rendszerszinten vizsgálták a többi közt a siófoki járásban is a lelki egészség megőrzésének és fejlesztésének lehetőségeit. Kiderült, a hangulatzavarokat, szorongásos kórképeket tekintve a járási adatok megegyeztek az országos átlaggal, de vannak olyan területek, ahol nagyobb a baj.

Krausz Andrea

Az Országos Közegészségügyi intézet által a Norvég Alap támogatásával megvalósított projekt keretében elkészült egy helyi problématérkép, amely a térség lakosságának mentális egészségi állapotáról ad helyzetképet. A projekt keretében hat járásban – a baktalórántháziban, a csongrádiban, az edelényiben, a hatvaniban, a siófokiban és a szentgotthárdiban – alakultak meg az Egészségfejlesztési Irodák feladatainak bővítéseként a Lelki Egészség Központok. Ezek helyi szereplőként felmérték a lakosság mentális egészségének jellemzőit, problémáit. Kialakították a mentális egészséggel kapcsolatos hálózatot és feltérképezték a követendő példaként megismerhető helyi jó gyakorlatokat és megoldási, fejlesztési lehetőségeket a lelki egészség területén.


Pálinkás-Holovits Zsuzsanna pszichológus, lelki egészségfejlesztési szakértő elmondta, hogy ebben a térségben 14 év alatti korosztály aránya az országos átlagnál alacsonyabb, ám az idősödő korosztály jóval nagyobb létszámban fordul elő a járásban az országos átlaghoz viszonyítva. A jelentős létszámú idősödő korosztály miatt a demenciával kórházban kezeltek aránya jóval magasabb az országos átlagnál. A problématérkép szerint az alkohol-addikció miatt kórházban kezeltek száma viszont lényegesen alacsonyabb a térségben. Paradox módon azonban az emiatt bekövetkező halálozások száma a legmagasabb.
Ennek oka vélhetően az, hogy tabutémaként kezelik az alkoholproblémákat, ami elmagányosodáshoz vezet, csak kevesen jutnak el szakemberhez. 
 

Kiépülhet egy hálózat

Dikó Regina, a Balatonföldvári Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda vezetője szerint fontos lépés volt elsőként felvenni a kapcsolatot az iskolákkal, gondozási otthonokkal, egyenruhásokkal, védőnői szolgálattal, vallási közösségekkel is. Így ugyanis elindulhatott egy közös hálózatépítés – mondta. – Az érintetteknek tréningeket szerveztek, a környékbelieket pedig különböző programokra hívták, ahol személyesen beszélgethettek pszichológusokkal.
A problématérkép szerint a magyar lakosság kirívóan rossz egészségi állapotáért és a magas halálozásáért az egészségtelen életmód mellett a lelki tényezők is felelősek. Tovább rontja a helyzetet a lelki egészségzavarokhoz kapcsolódó tudáshiány, hiedelmek, előítéletek, valamint a megbélyegzettségtől való félelem. Ezért fontos, hogy az érintettek minél előbb értesüljenek arról, hogy hogyan lehet megállítani ezeket a folyamatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!