Közélet

2017.06.20. 18:27

Ezer panda lepte el az ovit

Pandakiállítás nyílt a volt somogyaszalói óvodában: ezer pandát helyezett el ott egy kaposvári gyűjtő a helyi kisgyermekek örömére. Különleges interaktív darabok is vannak közöttük. A gyűjtőszenvedély 29 éve kezdődött.

Kovács Gábor

– Hat hónapos koromban kaptam az első pandát, aztán a szüleim kezdték lelkesen vásárolni a többit – mondta a 29 éves Rákóczi Dóri, a pandakollekció tulajdonosa. – Beszállt a család, a barátok, az ismerősök, sőt ma már idegenektől is kapok. Nemrég összeszámoltuk, azt hittük, hogy 2263-nál elfogytak a pandák, de amikor pakoltunk, újabbak kerültek elő otthon, vagyis most körülbelül 2300-ra tehető a számuk. Otthon egy polcrendszerbe állítottuk a játékokat, de vitrinben tartva nem olyan látványosak, ezért nagyon örültünk annak, hogy a somogyaszalói óvodában megfelelőek a tárgyi feltételek a kiállításhoz. Ott voltam, amikor az első gyermekcsoport megnézte a tárlatot, nagyon élvezték.

Dórit kezdetben a pandák cukisága és szépsége ragadta meg, aztán megérintette a veszélyeztetett voltuk. Azóta a Természetvédelmi Világalapnál (WWF) örökbefogadó pandaszülő lett, ezt kapta karácsonyi ajándékként. Az adója egy százalékát is felajánlja az állatok megmentésére az édesanyjával együtt. Felnőttként a hobbijától némiképp eltávolodott, most egy fordító irodában dolgozik, de a gyűjtés nem maradhat abba, erre sarkallják a barátok, velük legutóbb Székesfehérváron vettek egy marcipán pandát.
– Nem tudom, hol lehet ennek a vége, talán ha majd születik gyermekem, akkor neki vásárolunk dolgokat – nevetett Dóri.

 [caption id="" align="aligncenter" width="650"] A kicsik nagyon örültek kiállításnak.
[/caption]

2013 óta áll üresen a somogyaszalói óvoda, mert már nem volt elegendő a gyermekek létszáma a fenntartásához. Az önkormányzat azonban érintetlenül hagyta az épületet, mert szeretnék újraindítani az óvodát a településen, tudtuk meg Kővári Kittytől, az önkormányzat közfoglalkoztatott rendezvényszervezőjétől. Nem könnyű életre hívni az ovit, mert a községből sok szülő Kaposvárra jár dolgozni, és reggelenként a megyeszékhely óvodáiba viszik a gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!