Közélet

2017.06.23. 07:04

Levelet írtak Polányból Brüsszelbe Navracsics Tibornak

Művészfalut álmodtak Polányból, ezzel növelve a festőien szép kis somogyi település vonzerejét. A helyiek azt mondják: ha ez megvalósul, más beruházásra nem is volna szükségük, mert szeretnék megőrizni lakóhelyük érintetlenségét.

Kovács Gábor

Sárközy Pálé lehet az első telek

A művészfalu kialakításának gondolata Sárközy Pálnak, a volt francia köztársasági elnök édesapjának a kaposvári kiállításán hangzott el először a megyei kormányhivatal galériájában. Ellenberger Tamás polányi polgármester az önkormányzat nevében egy telket adományozott az idős festőművésznek, ezzel megvetve a művészfalu alapjait.   
– Véletlenül találkoztam a vonaton egyszer Fülemen Rózával, aki a Széchenyi Alapítvány kuratóriumának tagja. Ő régóta keresett egy megfelelő települést a művészfalu megalapításához – mondta Ellenberger Tamás. – Az elképzelés abból áll, hogy különböző országokból művészek költöznének a településre, az adott ország tájegységének megfelelő épületekbe. Ott alkotnának és életvitelszerűen lakhatnának is. Galériát is létrehozhatnak, sőt egy szállodában is gondolkodunk. Felajánlottam a lehetőséget, hogy Polány nagyon szívesen várja a művészeket. Sárközy Pál már korábban volt nálunk, és megnézte a helyet, tetszett neki a környezet. Ő lenne az első, akinek telkeket biztosítunk. Egy 4,5 hektáros területet ajánlanánk fel a művészfalu céljára. Az építkezés megkezdéséhez szeretnénk uniós forrás is igénybe venni, ezért levelet írtunk Navracsics Tibornak Brüsszelbe, hogy támogassa a tervet. A mongol nagykövettel is felvettük a kapcsolatot, a jövő héten érkezhet hozzánk. Nemcsak uniós országokból várunk alkotókat, eszerint mongol művész is jönne. Egy jurtát jóval kisebb költség felhúzni, mint egy házat. Kicsit a francia Barbizon mintájára alakítanánk ki a művészfalut, de sajátosan helyi jelleggel. Az önkormányzat minden támogatást megadna ehhez a lehetőségeinkhez mérten.



Nincs átutazó forgalom, csend és nyugalom van Polányban

Érdekesség, hogy Polány vonzereje a zsáktelepülés volta, és ezen nem is akarnak változtatni a helyiek, mert nagyon jónak tartják, hogy nincs átutazó forgalom. Így megóvható a csend és a nyugalom, az érintetlen szépségű táj. Talán ezért is ennyire kedvelt a külföldiek körében a település, tette hozzá a polgármester.
– Sok német, belga, holland lakosuk van, svájciak, írek és angolok, most van egy amerikai-orosz házaspárunk is – folytatta a Ellenberger Tamás. – Nagyjából egyenlő távolságra van Polány a Balatontól, az igali gyógyfürdőtől és Kaposvártól. Ha elkészül az új 67-es út, akkor tényleg minden gyorsan elérhető lesz 30 kilométeres körzeten belül. 270 lakos él Polányban, de a külföldiek közül nincs mindenki bejelentkezve. Számításaim szerint nagyjából ugyanannyi a külföldi lakos, mint a hivatalos létszámunk. Ők leginkább nyáron töltik itt az időt, illetve iskolai szünetben jönnek a gyermekekkel, de vannak idős házaspárok, akik egész évben Polányban élnek.

Sokan dolgoznak Polányban

Még több turistát hozhatna a művészfalu, bár a rendezvényszervezők enélkül is ráakadtak a településre az utóbbi időben. Nagy hétvégi esküvőket tartanak Polányban, volt már a török és szír lakodalom is. Tavaly indult el a jelenség, és ez is ösztönzi az önkormányzatot arra, hogy minél szebbé tegyék a közterületeket. Eddig kisebb, 50-60 fős lakodalmakat tudtak csak tartani Polányban, de most elkészült egy nagyobb befogadó terem, ezzel megduplázható a létszám a Békeffy-kúriában, amelyet felújítottak és bérbe adtak a tulajdonosok a rendezvényekre.
A téeszesítésig felfelé ívelt a lakosságszám a faluban, magyarázta Ellenberger Tamás. 1100-an is éltek Polányban, a rendszerváltás után 500-600 körüli volt a létszám. Ez csökkent, és a külföldiek ingatlanvásárlásai felgyorsították a folyamatot, mert a helyiek, akiktől házat vettek Mernyére, Kaposvárra költöztek. Szociális problémák nincsenek akkora mértékben, mint más kistelepüléseken, állítja a polgármester. Sokan dolgoznak, már nem könnyű közmunkást sem találni. Tavaly 18-an, az idén már csak hatan vesznek részt a közmunkaprogramban. Helyi vállalkozók segítenek az önkormányzatnak, főként mezőgazdasággal foglalkoznak a környéken, ahogyan a polgármester és zömében a képviselőtestületi tagok is. Azt mondják: együtt azért vállalták a feladatot, hogy a falut életben tartsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!