Közélet

2017.06.23. 18:09

Egyetértettek a megyei képviselők

Elfogadták a költségvetés módosítását, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány beszámolóját, valamint a megyei főépítész tevékenységéről szóló beszámolót a megyei közgyűlés pénteki ülésén.

Koszorus Rita

Vitáktól mentes ülést zárt a Somogy Megyei Közgyűlés, amely egyben az idei nyár utolsó tanácskozása is volt. Biró Norbert, elnök ugyanis bejelentette, hogy „menetrend szerint” legközelebb csak szeptember végén várható ülés. Azonban mivel még 38 területfejlesztési projekt elbírálása tart várható, hogy a nyáron is összeülnek a megye elöljárói.
Az ülésen egyhangúlag elfogadták a megyei önkormányzat Emberi Erőforrás Operatív Programba benyújtandó pályázatát. A Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan című pályázat keretében a Somogy Megyei Önkormányzat 75 millió forint összköltségű kérelmet nyújthat be. Ennek lényege, hogy a felzárkózás-politikai kezdeményezések ne csak országos, helyi, esetleg járási szinten valósuljanak meg, hanem megyei szinten is kialakuljanak és rendszeresek legyenek.



A megyei képviselők elfogadták a Terület és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásáról szóló beszámolót is. A somogy megyei projektek közül 97-ről döntött a támogató, majd júniusban további 36 pályázat részesült támogatásban. Így összesen 20,3 milliárd forint értékű támogatás odaítéléséről született támogatás. A Somogy Megyei Önkormányzat Hivatala az idei évben meghirdetett pályázati konstrukcióra az önkormányzatok kérésére 5 pályázatot készít, amelyek benyújtási határideje július 14.
Fábián Éva megyei főépítész tapasztalatait és elvégzett tevékenységeit ismertette a megyei közgyűlés előtt. Mivel jelenleg készül az Országos Területrendezési Terv és a Balaton Törvény módosítása a megyei főépítészek igyekeztek a megyék sajátosságainak megfelelő övezetek kijelölését kérni. Fábián Éva az aprófalvas térség övezetet javasolta, amelyhez elképzelése szerint majd területfejlesztési forrás is rendelhető lenne a tanyás térségek mintájára.
A főépítészi beszámoló kapcsán tett fel kérdést Balázs Árpád. – Elég nagy felháborodást okozott Siófokon, hogy a Karinthy és a Köztársaság utca sarkán egy villát lebontottak – mondta Balázs Árpád. – Egyénileg nem volt védett épület, de védett övezetben van. És egyáltalán nem kap tájékoztatást a lakosság arról, hogy volt -e településképi hozzájárulás az önkormányzat vagy a polgármester részéről vagy sem.
A siófoki képviselő hozzátette: az sem világos, hogy legálisan, engedéllyel bontották -e le az épületet vagy nem. Arra kérte Fábián Éva megyei főépítészt, hogy nézzen utána és tájékoztassa a megyei közgyűlést. – Ezt azért tartom fontosnak, mert Somogy megye természeti értékekben gazdag, de az épített környezeti örökség viszonylag szegényes.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!