Közélet

2017.06.24. 17:20

Százak szüretelték a levendulát megyeszerte

Tavaly ültetett levendulát, és először szüretelt, ám mindjárt több száz fős nagy nyilvánosság előtt Farkasné Magyar Anikó és családja. A tanítónő és villamosmérnök férje hobbiból fogtak a termesztésbe, és sikereiket megosztották a nagyszámú érdeklődővel.

Kovács Gábor

– Van egy telkünk és arra gondoltunk, hogy a Deseda és a levendula szeretetét összekötjük egymással – mondta Farkasné Magyar Anikó ötletgazda, tulajdonos. – Az volt a célunk, hogy megmozgassuk az embereket, összejöhessenek a levendula barátai, recepteket, címeket, telefonszámokat, ötleteket cserélhetnek, ezáltal egy közösség alakulhat ki.
Divatba jött a levendula az utóbbi években: egyre többen kedvelik az illata, a szépsége miatt. Könnyen felhasználható, szárítottan sokáig eláll. Farkasék egy kadarkúti telephelyről szerezték be a francia származású növényt, amely az idei télen a mínusz húsz Celsius-fokot is átvészelte. Ezer tő virított a desedai telek 900 négyzetméterén.


– Arra kell ügyelni, hogy télálló töveket vegyünk, mert a nagy hideget nem szereti, de egyébként igénytelen növény. A vizet inkább csak megeredéskor igényli, de utána nincs kártevője, nem kell permetezni, a titka a metszés. Minden évben megduplázza önmagát – fűzte hozzá Farkasné Magyar Anikó, aki szerint a növény meghozza a befektetett energiát.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A kicsik is élvezték a programot.
[/caption]

A család szörpöt, süteményt készít a levendulából, mindenfajta lekvárban kipróbálták már. Illatosításra, díszítésre is ajánlják. Szárítva illatosítónak, szappannak és olajnak szánják, de felhasználásnak még csak az elején járnak.

Kőröshegyen is sokan metszőollót ragadtak, hogy az illatos növényből szedjenek. A balatoni panoráma a levendulamező színeivel keveredve nem mindennapi látványosságot nyújt a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!