Közélet

2017.06.25. 12:58

Éjszaka a múzeumban: csontokra bukkantak a látogatók

Előkerültek a vitrin mögött tartott tárgyak a Múzeumok Ééjszakáján, hogy tapintással is szerezzenek tapasztalatokat a látogatók. Más ez, mint üveglapon át megtekintve. Ivókürt, balta, ágyúgolyó, sisak, láncing, és 400-500 éves emberi csontok hevertek az asztalon.

Kovács Gábor

– Csak a filmeken van olyan, hogy fél kézzel beteszik az ágyúgolyót, mert bizony elég nehéz! – mutatta Polotár Zoltán, segéd-múzeumpedagógus. – Könnyedén letarolt nyolc-tíz embert...
A csontok az emberek életkoráról árulkodnak, a betegségeikről, étkezési szokásokról és a fizikai állapotukról. A szomszédban rovarpreparáláson cserebogarat tűztek gombostűre a gyerekek Török Mária múzeumpedagógus irányításával.
– A pattintott kőkések gyönyörűek a jégkorszak végéről! – pakolt ki Cziráki Viktor kísérleti régész. A szakállas, komor férfi 35 éve foglalkozik kísérleti régészettel, és a saját kísérleti régészeti telepén él a tolnai Regölyben, a Kapos és a Koppány folyó deltájánál, ahogyan ő nevezi a helyet, Új-Szkítiában.


–Azt teremtem újra, hogy a leleteket hátrahagyó emberek hogyan készítették az eszközeiket, hogyan építették a házaikat. Nekem gyönyörű, másoknak kínszenvedés lenne ez az életforma. Mai szemmel nézve különcség, ha valaki ilyen körülmények között is lakik – mondta Cziráki Viktor. – A múzeumok éjszakáján az utolsó jégkorszak végétől, a felső paleolittól mutatok be szerszámokat, fegyvertípusokat a korai vadásztársadalmak eszközeitől a vas megmunkálásáig. Vannak itt lándzsák, nyilak, a bronzkorból kardok, vasholmik. 
A legmodernebb eszközöket, például a drónokat is lehet a régészet szolgálatába állítani, erről tartott bemutatót Borzavári Balázs közönségszolgálati munkatárs. A repülő masinát múzeumi felhasználásra vásárolták, és főként archiválási szándékkal több helyütt is kipróbálták, milyen légi felvételeket készít. A magasból megörökítették az ásatásokat Somogyszil-Várong környékén egy római templom esetében, és Magyaregresen a 67-es út építése előtt, ahol egy bronzkori leletcsoportot tártak fel.



A múzeumok éjszakáján még a gasztrorégészet is helyet kapott. Priskin Anna régész arról tartott előadást, vajon mit fogyasztottak eleink a bronzkorban.
–  A bronzkor viszonylag hosszú időszak volt, a vándorló népesség nem mindenhol telepedett le, gyakran előkerülnek szórványleletek a természetből. Sok bronzkori leletünk van – mondta Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója. – A múzeumok éjszakájáról elmondható, hogy évről-évre egyre népszerűbb, egyre változatosabb a program, ezáltal egyre több látogatót vonz. Számunkra kihívás és megmérettetés is, visszajelzés, amelyből kiderül, hogy mi nyerte el a legjobban a vendégek tetszését. Megpróbálunk a gyermekek felé nyitni, lehet rajzolni, faragni, nemezeléssel foglalkozni. 1500-2000 vendéget fogadunk a múzeumok éjszakáján.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Cziráki Viktor pattintott kőből eszközei minden látogató érdeklődését felkeltették.
[/caption]

Rendhagyó tárlatvezetéssel emelték az est fényét a Csiky Gergely Színház színművészei, Kósa Béla, Lugosi György és Serf Egyed. A MNL Somogy Megyei Levéltárának gyűjteményéről tartott nagy sikerű előadást Polgár Tamás igazgató, a levéltár munkatársai pedig címerfestésre oktatták az érdeklődőket. A múzeum előtti területen a Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesülete tartott bemutatót. Az este tűzugrással ért véget a Somogy Táncegyüttes tagjainak közreműködésével.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!