Közélet

2017.06.28. 06:52

Hivatásának él, és mindennap a gyermeki lelkeket gazdagítja

A három és fél évtizedes pályája legnagyobb elismerésének tartja a tehetséges gyermekek érdekében végzett munkájáért kapott kitüntetést Bekesné Porczió Margit. A kaposvári szakember a Bonis Bona díjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott Országos Tehetséggálán vehette át.

Koszorus Rita

Olyan pedagógusoknak ítélték oda a Bonis Bona díjat, akik a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végeznek. A kaposvári Festetics Karolina Központi Óvodában nagy hangsúlyt fektetnek erre, mondta lapunknak az óvodavezető. – A tehetségnevelés a vesszőparipám – emelte ki Bekesné Porczió Margit. – A miénk egy olyan óvodai program, amelyben a gyermekek életkori és egyéni sajátosságaik figyelembe vételével egyénre szabott fejlesztést kapnak. A művészetek eszközeivel és tehetségfejlesztő műhelymunkával olyan készségek, képességek birtokába jutnak, amelyek feltételei a sikeres iskolakezdésnek.



Bizalom nélkül nem megy

A kisgyermekekből meglepően könnyű előcsalogatni a szunnyadó tehetséget, tudtuk meg Bekesné Porczió Margittól. – Azonban ebben a korban még tehetségcsírákról kell beszélni – húzta alá a szakember. – Ez minden gyerekben megvan, innentől már jó pedagógiai program, kellő szorgalom, ismétlés és alázat kell. Mindig hangsúlyozom, hogy a szülők, óvoda, gyermek hármasság jól működjön, mert akkor érhető el a cél.
Bekesné Porczió Margit karrierje 35 éve során rengeteg tehetséges gyermekkel találkozott a Festetics Karolina Központi Óvodában, ezért számos sikertörténetet tud felidézni.
– Szeretek esténként úgy ágyba kerülni, hogy mindennap mérleget vonok, megtettem-e a mindent a rám bízott gyermekekért? Hogy lehetőségeink és képességeink legjavát adtuk-e aznap, ha nem, miért? Hozzátette: csapatban gondolkozik, ha munkáról van szó. Fontosnak tartja a folyamatos képzést, a műhelymunkát. Ez viszonylag gyorsan meghozta gyümölcsét: a közösséggel Országos Családbarát Munkahely címet nyerték el. – A kollégáim előrejutásával, tanulásával, és szakmai munkájával éppen úgy foglalkozom, mint amikor a családi életük egy-egy zökkenőjénél segíthetek – emelte ki. – Bizalom nélkül nem megy.

„Ennél szebb hivatást nem tudok elképzelni”

A munkában motiváló tényező tud lenni, ha az embert elismerik egy díjjal, de nem a díjakért dolgozik a pedagógus.
– Semmiképpen sem azt, hogy több díj tulajdonosa is vagyok – felelte arra a kérdésünkre, mi motiválja a munkájában. – De az ember nem az elismerésekért dolgozik, hanem – miután úgy gondolom az óvónőé a legszebb hivatás –, megpróbálok mindent beleadni. A legfiatalabb korosztály a tudás, az ismeretek felé terelni, ennél szebb hivatást nem tudok elképzelni.
A Bonis Bona díjjal elismert kaposvári szakember hozzátette: úgy véli, a gyermeki lélek kincs, viszont a velük született tudásvágy, szorgalom, motiváció felébresztését a pedagógiai felelősségének tartja.

Mindegyik intézményük tehetségpont lett

– 2009-ben óriási változás állt be óvodánk életében: három városi intézménnyel bővült. Így az integrált egység négy óvodából tevődik össze, amelyben jelenleg 15 óvodai csoport, 375 férőhellyel működik – mondta. – Arra törekedtem, hogy ne pedagógiai nagyüzem legyünk, hanem mindenki megőrizhesse az arculatát, s a jó gyakorlatokat rögtön átvettük egymástól. – Ennek meg is lett az eredménye, hiszen 2010-ben mindegyik intézmény tehetségpont lett, aztán hat évvel később Európai tehetségpont címet is elnyerték, a megyében elsőként. A tehetségnevelés volt a közös nevező, amelynek gyümölcse beérni látszik.

Meglepő párhuzam az alapítóval

Bekesné Porczió Margit, vagy, ahogy a gyerekek hívják Gréti néni is elnémult, amikor egy ízben Festetics Karolinaként keresték telefonon. De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor összetévesztették az intézmény alapítójával. – Az ő fotója az óvoda főfalán is kint van, több gyerek is azt mondogatta, ott a Gréti néni – idézte fel a vicces félreértést a szakember. – Ez a párhuzam talán csak belegondolt, de számomra megtisztelő.
Az óvodát 1875-ben alapította Festetics Dénesné Zichy Karolina, korának szépasszonya, aki művelt és szociális érzésű, nemes szívű grófnő volt. – Én éppen 110 év múlva, 1985-ben léptem át először az óvoda kapuját – idézte fel az első napokat.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!