Hírek

2005.12.22. 07:00

Hamisan tanúskodott, kárt okozott nekem

Olvasónk munkaügyi perében az egyik tanú valótlant állított. Később felhívta olvasónkat telefonon, és bevallotta: nem mondott igazat. A telefonbeszélgetést olvasónk rögzítette.

BAMA

Az a tanú, aki a bíróság vagy más hatóság előtt egy lényeges körülményt illetően valótlan vallomást tesz, illetve elhallgatja a valóságot, hamis tanúzást követ el. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában figyelmeztettek. Az illető nem büntethető ezért akkor, ha a tények feltárásával magát vagy hozzátartozóját bűncselekménnyel vádolná. Az olvasó nem csinált semmi rosszat, amikor a telefonbeszélgetést magnóra vette. Magánemberként másképp nagyon nehéz volna a hamis tanúzás tényét bizonyítani. A felvételt bemutathatja a bírónak, aki azt a meglévő peranyaghoz csatolja.

A hamis tanú ellen büntető feljelentést lehet tenni. Amíg azonban az említett munkaügyi per (alapügy) le nem zárult, ezzel a lehetőséggel csak az eljáró hatóság élhet. Jelen esetben a bíróság. A bíró kétféleképpen dönthet. Azonnal feljelentést tehet a tanú ellen, vagy a most zajló per jogerős befejeztével átadhatja az ügyet az ügyészségi nyomozó hivatalnak. Ha a nyomozóhivatal bebizonyítja, hogy a tanú hamisan tanúskodott, és a kedves olvasó emiatt pert vesztett, utóbbi perfelújítást kérhet. Ezt öt éven belül teheti meg.

A hamis tanúzás igencsak síkos pálya. Polgári perben pénzbüntetés, felfüggesztett vagy tényleges szabadságvesztés lehet az ára. Büntetőeljárásban biztos, hogy egy-öt év börtönre számíthat, aki a bíróság előtt hazudozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!