Kínai érmek

2024.04.25. 09:09

Súlyos doppingbotrány: Kapás Bogi utólag olimpiai érmet kaphat

Utólag kiderült, három kínai aranyérem is csalás eredménye volt a tokiói olimpián. Többen is doppingvétséget követtek el az úszók közül, és ennek köszönhetően Kapás Boglárka utólag érmet kaphat.

Sonline.hu

Kapás Boglárka a kaposvári úszó Országos Bajnokságon

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Három olyan kínai úszó szerepelhetett a 2021-es tokiói olimpián, akik - elvileg - megbuktak a doppingvizsgálaton. A mintákat a WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vizsgálta, de mégsem tiltották el a versenyzőket. Utólag azzal indokoltak, hogy a minták "szennyezettek" voltak, ezért nem lehetett megvizsgálni... - írja a norvég Dagbladetre hivatkozva az Origo

Fotó: Török Attila

A Global Athlete nevű nemzetközi szervezet szerint innentől kezdve a WADA tevékenységét nem lehet komolyan venni. Ráadásul a közleményükben két olyan sportvezetőt is név szerint érintenek, aki korábban tagja volt a WADA legfelső döntéshozó szervezetének. Az egyik a minap Norvégiában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt norvég Anders Besseberg (a Nemzetközi Biatlon Szövetség volt elnöke) a másik a magyar Aján Tamás, a Nemzetköi Súlyemelő Szövetség egykori elnöke. A Global Athlete hozzáteszi: ez a két sportvezető a WADA volt tagjaként semmit sem tett meg azért, hogy a világ sportja megtisztuljon. Sőt, Aján Tamás ellen az egyik vád az volt, hogy eltüntette a pozitív doppingmintákat. Legalább 130-at.

További magyar szál, hogy Csang Jü-fej is doppingolt, ő nyerte a 200 m pillangót, és a kizárásával Kapás Boglárka olimpiai bronzérmet kaphat utólag - teszi hozzá a Magyar Nemzet.

Ripost

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában