Így készülj!

2024.04.22. 13:34

Mutatjuk a tökéletes étrend szabályait!

A Tündérszépek számára talán különösen fontos, hogy a lehető legjobb formájukban szerepelhessenek, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a bomba forma egyik alapvető feltételét, vagyis a megfelelő étrend, a helyes táplálkozás szabályait.

Sonline.hu

Nem véletlen a mondás: a szépség belülről fakad.

Forrás: Shutterstock

Fotó: NDAB Creativity

Az egészségünk fenntartása érdekében kiemelt jelentőségű a kiegyensúlyozott táplálkozás. De, hogy mit is jelent ez pontosan? Miből mennyit szabad vagy érdemes fogyasztani? Ebben nyújtott szakmai segítséget Dormánné Szabó Brigitta dietetikus.
Röviden-tömören a megfelelő táplálkozás titka a változatosságban és az élelmiszerek minőségében rejlik, illetve nem utolsó sorban fontos a mennyiség is. Ideálisan naponta öt alkalommal kellene enni, mindig kisebb mennyiséget, ami segíti az emésztőrendszer működését és egyenletes vércukorszintet is biztosít. Az étrendünk összeállításában segítséget nyújt az okostányér, a magyar táplálkozási ajánlás, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állított össze.

Fresh,Vegetable,Salad,healthy,Food
Naponta ötször kell zöldséget fogyasztani a szépség érdekében. 
Fotó: naito29 / Forrás:  Shutterstock

Miből mennyit?

  • Fogyasszunk naponta öt adag zöldséget, gyümölcsöt, melyekből legjobb választás lehet az idényjellegű, hazai termék. Érdemes napi egyszer friss, nyers formában is fogyasztani.
  • Sokak kedvence, a burgonya viszont nem számít bele ebbe az előírt adagba, ugyanis abból legfeljebb kétnaponta javallott. Ajánlott hetente legalább egy alkalommal száraz hüvelyesek fogyasztása is. Hetente ajánlott 2-3 alkalommal kis maréknyi sótlan olajos magvak fogyasztása is.
    Ami a gabonaféléket illeti, naponta három alkalommal javallott, melyből minimum egyszer a teljes kiőrlésű fajtát válasszuk. Ezek lehetnek különböző pékáruk, köretek közül ide tartozik például a rizs és a tészta, de a reggeliknél kedvelt gabonapehely, müzli és granola is kis mértékben jó választás lehet. A köretekből érdemes magas rosttartalmú terméket választani: például barna rizs, köles, hajdina.
  • Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. Ide tartoznak az állati eredetű fehérjék: a hús, a húskészítmények, a tojás, a hal, a tej és a tejtermék. Húsokból érdemes a sovány készítményeket választani, heti egyszer halat, vörös húsból pedig hetente legfeljebb 350-500 gramm fogyasztása javasolt. Ugyanakkor hetente legalább egyszer érdemes böjtölni is, vagyis minden héten legyen egy húsmentes nap.
  • A teljes értékű étrendhez tartoznak a tejtermékek is, melyből naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú terméket érdemes bevezetni, tojásból pedig hetente maximum négy darab javasolt.
  • A szilárd táplálékon túl természetes figyelni kell a folyadékbevitelre is. Az ajánlott napi folyadékmennyiség nyolc pohárnyi, melyből legalább öt pohár tiszta víz legyen, emellett fogyasztható frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglé és tea.

Jelentkezz a Tündérszépek 2024 versenyre!

Idén ötödik alkalommal indította útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre jelentkezhetnek a Somogy vármegyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek.
Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Somogy vármegye szépségei Tolna, valamint Baranya vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

Forrás: baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában