Balatoni ingatlanok

2024.05.06. 07:00

A tégla ugyanannyi, a földterület az érték

A Balaton-parton háromszorosra nőtt az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű ingatlanjai között. Míg Balaton­akarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják az új épületek négyzetméterét, addig Fonyódon 1,44 millió forintos négyzetméter­áron lehet lakáshoz jutni a legfrissebb adatok szerint.

Kovács Gábor László

Fotó: Kallus György

Kinyílt az olló a balatoni települések ingatlan­árai között, ha az új építésű lakásokat vesszük alapul. A tópart legdrágább települése Balatonakarattya, a második helyen Zamárdi áll, 2,24 millió forint átlagos négyzetméterárral, míg a harmadikon Alsóörs, 2,14 millió forinttal. Az összeállítást készítő Otthon Centrum a legolcsóbb balatoni településeket is meghatározta: Badacsonytomajon 1,2 milliós, Fonyódon 1,44 millió forintos négyzetméteráron lehet új ingatlant venni. Ez háromszoros eltérést jelent. 

Az árat meghatározza a vízparttól való távolság

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a meghatározó az árak alakulásában. Balatonfüred és Tihany a legdrágábbak, tartja a balatoni ingatlanos. 
– A hely és a környezet szabja meg az árakat – mondta Sinka József, egy balatonmáriafürdői ingatlaniroda tulajdonosa. – A tégla ugyanannyiba kerül a Rózsadombon, mint egy kis faluban, az alatta lévő földterület az érték. 
Ahol a helyi rendezési terv megengedi, többlakásos ingatlanok épülnek lakóövezetben és üdülőövezetben egyaránt. Balatonmáriafürdőn több projektben 50–60 lakásos társasházak épülnek. Galácz György polgármester elmondta, bár érezhető némi visszaesés a teljes balatoni ingatlanpiacon, de a közvetlen vízparti házak iránt van kereslet. A régi Mária hotel épületében apartmanház épül, és még kettőt terveztek, valamint a Bárdos Lajos sétányon is épül egy társasház. 
Balatonlellén az elmúlt öt évben 1200–1400 apartmanlakás épült, mondta Kenéz István polgármester. Mindennek van jó oldala és árnyoldala is, mert építményadóban és idegenforgalmi adóban nő a város bevétele, de ki kell szolgálniuk a betelepülőket, például parkolóhelyekkel. 

Siófok és Balatonlelle vezet

A balatoni nyaralóövezetben jelenleg 65 projektben 2500 lakás épül, a balatoni átlagár 1,81 millió forint négyzetméterenként, ismertette az Otthon Centrum. A legtöbb Siófokon, ahol 19 projektben 740 lakás építése indult el, az átlag négyzetméterár 2,1 millió forint. A második kilenc projekttel Balatonlelle, míg Balatonfüreden, Balatonszemesen, Keszthelyen és Zamárdiban négy-négy projekt zajlik.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában