Kevesebb gyermek született

2024.05.07. 06:45

Kihívás megtalálni az egyensúlyt karrier és családalapítás között

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 2200 gyerek látta meg a napvilágot, 400-zal kevesebb, mint 2020-ban. A szakemberek szerint sokaknak fontos a szabadság és az önmegvalósítás, ezért vállalnak az életkorukhoz képest később gyereket.

Marosi Gábor

Fotó: PN

Az idei első negyedéves somogyi adatok sem túl biztatóak. Januárban, februárban és márciusban 523 gyerek született Somogyban. Tavaly ugyanilyenkor 580-an, négy évvel ezelőtt pedig 603-an. A csökkenés az egész országra jellemző. Tavaly összesen 85 ezer 200 csecsemő sírt fel hazánkban, 3,7 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. A legnagyobb mértékben, majdnem 10 százalékkal Somogyban csökkent a születésszám. 
Varga Viktória klinikai szakpszichológus lapunknak azt mondta, az 1980-as és 1990-es években született, úgynevezett Y generáció sajátos pszichológiai értékrendűnek tekinthető. A legtöbbjüknek fontos az önmegvalósítás, a szabadság, valamint az, hogy minél több időt töltsenek el az oktatásban, s hogy karriert tudjanak építeni. Emiatt egyre később kötnek házasságot és gyermeket is csak később vállalnak. 

Jól látszik, hogy későn köteleződnek el. Ez igaz a magán­életükre és a munkájukra is. Fontos számukra, hogy megteremtsék és megtartsák saját komfortzónájukat. Évtizedekkel ezelőtt gyakorlatilag a nők 18–20 évesen már gyereket vállaltak. Manapság azonban sokan csak 30–35 éves korban jönnek rá arra, hogy szülők szeretnének lenni. Azt gondolom, a mai világban nagy kihívás a nők számára megtalálni az anyaságnak és szakmaiságnak a ritmusát. Párhuzamosan csinálni a kettőt nehéz, ezért támogatói hálóra van szükségük 

– emelte ki a klinikai szakpszichológus. 
Varga Viktória kiemelte, hogy a szülővé válás folyamata időbe telik. Fontos, hogy a belső énazonos döntés legyen, melyet a belső érettség vezérel. A külső impulzusokat, mint például a társadalmi elvárásokat, nagyszülői megfelelést vagy éppen a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) próbáljuk meg háttérbe szorítani.

Ahogy csak tudnak, segítenek az önkormányzatok

Sokat tesznek a települések azért, hogy segítsék a családok gyermekvállalását. Bodor Zoltán, Magyaregres polgármestere érdeklődésünkre elmondta, tavaly jó volt az arány, mert a halálozási adatokhoz képest kettővel több gyermek jött a világra. Az idén viszont még csak egy csecsemő született, de már kettő temetésen túl vannak. 
Hozzátette, minden születendő gyermek után 30 ezer forintot fizetnek a szülőknek. A 750 lelkes Vésén évente legalább hússzal csökken a lakosság száma. Bertók László polgármester lapunknak elmondta, átlagosan háromszor annyian halnak meg a faluban, mint amennyien születnek. Somogyaszalóban kiegyenlített a születési és elhalálozási statisztika. Törzsök Gabriella polgármester azt mondta, általában minden évben annyian születnek, amennyien meghalnak. Az önkormányzat igyekszik támogatni a családokat. Minden megszületett gyermek után 50 ezer forintot adnak, valamint a nagyobb ünnepekkor és az óvodai és iskolai tanévkezdéskor is segítenek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában