Gazdasági előrejelzés

2024.05.02. 07:37

Növekedés jöhet a gyenge évkezdet után

Gazdasági előrejelzést nyújtott a vállalkozóknak Kovács-Topreczer Katalin, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének gazdasági elemezője szerdán a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál (SKIK), ahol Europe Direct Iroda is működik.

Kovács Gábor László

Fotó: Denis Belitsky

Arról beszélt, hol tart most az unió és Magyarország, és mi miatt állnak az uniós források. Egy nappal korábban jelent meg mélyelemzés hat országról, köztük hazánkról. 

Az infláció gyorsabban csökkent, mint amire számítottak az eurózónában és Magyarországon is, így gyenge évkezdet után növekedési pályára léphetünk – ezt a pályát vetítette előre. 2024 második felére a gazdaság erősödése várható, visszaáll a növekedés. Tavaly 0,9 százalékkal csökkent Magyarország gazdasági teljesítménye, és a mezőgazdaság jó éve nélkül nagyobb lett volna a visszaesés. Az idén a kormány várakozásához hasonlóan 2,4 százalékos magyar növekedésre számít az EU makrogazdasági elemzése. A 2024-es várakozások szerint az EU-ban és hazánkban is 4,5 százalékra csökken az infláció, csökkenő energiaárak mellett. Magyarországon kockázati tényező a magas államháztartási hiány, és a befektetői hangulattól függő nyitott gazdaság, valamint az energiaáraktól és az ellátási láncoktól való függésünk. 

A 2021–27-es uniós ciklusban Magyarországra összesen 44,3 milliárd eurós forrás érkezhetne, de ezek egy részét felfüggesztette a bizottság. Az agrár és vidékfejlesztési pénzek gond nélkül jönnek, és a kohéziós jellegű pénzekből 12 milliárd eurót lehívhattunk, valamint a helyreállítási alapból is kapott 900 millió eurós előleget a magyar állam. Az utóbbi összeget energiafejlesztésre használhatja az ország.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában