Fejlesztés

2017.09.01. 16:40

Milliárdokból újul meg több somogyi iskola

Több mint kétmilliárd forint értékű pályázati forrásból újul meg az igali, a szentbalázsi és a babócsai iskola.

Koszorus Rita, Góz Lilla

Száztizenhat diák kezdi meg a 2017/2018-as tanévet Szentbalázson. A nyolcévfolyamos iskolába a környékbeli településekről Hajmásról és Bőszénfáról is érkeznek gyerekek. A közeljövőben teljesen megújul az iskola, ami révén még magasabb szinten tudnak oktatni és olyan körülményeket tudnak biztosítani, amelyek megfelelnek a 21. század követelményeinek – mondta Hirschné Póda Anikó, az intézmény igazgatója.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő a tanévnyitón jelentette be, hogy a szentbalázsi iskola fejlesztése 580 millió forintból valósulhat meg. Hozzátette: a beruházás révén tantermek, laborok és új tantermek is épülnek. Gelencsér Attila szerint a nehéz évtizedekben, amikor több falusi iskola szűnt meg, a szentbalázsi iskola kitartott, összefogta a környékbeli gyerekeket.

Stickel Péter, a kaposvári tankerület igazgatója elmondta: több mint kétmilliárd forint értékű pályázati forrásból újul meg az igali, a szentbalázsi és a babócsai iskola. De több kisebb volumenű beruházások is megvalósulnak a kaposvári és környéki intézményekben.

– Jut forrás nyílászáró cserére, informatikai fejlesztésre, nyelvi laborokra tetőszerkezet megújításra – mondta el Stickel Péter. Hozzátette: a cél, hogy az oktatás színvonalát javítsák, minél könnyebben juthassanak tudáshoz a gyerekek.

A somogyvári Szent László Király Általános Iskola is megújulhat pályázati forrásból. Erről Móring József Attila országgyűlési képviselő számolt be lapunknak. – Haladni kell a korral, ezért szükséges a folyamatos fejlesztés – mondta a honatya. – Az udvaron található 25 éves bitumenes pálya megújulhat, de a sportcsarnokot az iskolával összekötő folyosó is burkolatot kap.

Móring József Attila elmondta: természettudományi laborok is létesülnek és bővítik a nyelvi labort is a 149 millió forintos forrásból. Ezenkívül öt digitális táblát is beszerezhet az intézmény, amelyekkel már minden tanteremben lesz ilyen eszköz. A politikus hozzátette: több pályázat is elbírálásra vár a választókerületben, így Lengyeltóti és Balatonszentgyörgy is jelentős fejlesztésre pályázott. De a megye több intézménye pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. Így támogatást vár az igali és a mernyei általános iskolák projektje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában