fotók és videó

2021.08.08. 12:12

A dicsőséges pozsonyi csata emlékére záporoztak a nyilak

A 907-ben zajlott pozsonyi csata dicsőségére hívták fel a figyelmet szombaton a lovasíjászat világnapján a Kassai-völgyben, ahol harci bemutatóval és nyílzáporral ünnepelték, hogy a magyar fejedelemség győzedelmeskedett a keleti frank királyság csapatai felett.

Turbéki Bernadett

Fotó: TIBOR KOVACS

Jurtatábort vertek az ősi magyar harcmodor és a kultúra kedvelői a Kassai-völgy bejáratánál és élettel töltötték meg a területet. Ősmagyar viseletbe öltözött férfiak és nők. vették birtokba a helyet, ahonnan a lovasíjászat világhódító útjára indult. Tavaly lausanne-i központtal megnyílt a Lovasíjász Világszövetség irodája, amely az Original Kassai System képzési és versenyek alapján működik. Az idén pedig első alkalommal a Lovasíjászat Világnapját is megtartották, amelynek ideje ezentúl augusztus első szombatja lett.

– Ma a szokásos augusztusi nyílt nap zajlik, mellette pedig a dicsőséges pozsonyi csatáról is megemlékezünk. Nyílzápor köszönti majd az eseményt és egy csatajelenetet is megelevenítünk – mondta a rendezvény főszervezője, Faragó Csaba, a Kassai Lovasíjász Iskola hódmezővásárhelyi törzsének vezetője.

 

Először egy solymászbemutatót láthatott a közönség, majd lovasíjász lányok harci bemutatója következett.

– Farkas! Farkas! – hangzott minden felől az ellenséget jelző kiáltás, majd a közönség is már egységesen skandálta: Farkas! Az ellenséget száz, szemközti dombon felállított bábú jelképezte, akikre az első lövéseket Mónus József, többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász adta le süvítő nyílvesszőkkel. A vezért sikerült eltalálnia. – Más lelkivilágba kell kerülni és akkor könnyen lehet együtt élni a múlttal. Akkoriban nem lehetett a szélre fogni, ha nem találtak el egy célpontot, amin az életük múlott – mondta a Mónus József. A világbajnok lövései után pergőtűz alá vetették az ellenséget, majd nyílzáporral végeztek velük.

– Régóta vártam, készültem erre az eseményre. Ahogy ott álltam a völgyben, azt éreztem belül, hogy ahányan egymás mellett állunk, egyek vagyunk, mintha az összes kilőtt nyílvessző az enyém lett volna, ugyanakkor el is vesztem a tömegben – mondta a szegedi Bájder István, aki hat évvel ezelőtt egy iskolai rendezvényen találkozott az íjászattal. Hiába a nagy meleg, a magyar csapat hősiesen helyt állt az ősi viseletben, amelyben Kassai Lajos folyamatosan harci kiáltásokkal buzdította hol a harcosokat, hol pedig a közönséget.

– Én csupán házigazdája vagyok az eseménynek, de azt megígérem, hogy addig idézzük fel a régmúlt győztes csatáit, amíg minden magyar megtanulja, hogy igenis, tudtunk győzni – mondta Kassai Lajos.

A győztes csatákat is meg kell tanítani a magyaroknak az iskolákban

A nyílzápor előtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fejezte ki örömét az esemény megvalósulása tekintetében.

– Az elmúlt másfél évben a lovasíjászatot online űzni nehezebb volt, mint minden mást. Kevés nemzet olyan, mint a magyar, mert a történelem ezen időszakából csak vesztes csatákat tanítunk meg a gyerekeknek az iskolában. A pozsonyi győztes csata volt, ezeregyszáz évvel később is itt vagyunk a Kárpát–medencében. Ez alatt a hosszú idő alatt végig dicsőségben kitartottunk, amire büszkék lehetünk, még Trianon ellenére is – mondta a politikus, aki az olimpia évében azt a lehetőséget is megemlítette, hogy a lovasíjászat akár olimpiai sportággá nőhet, ahol magyar lovasíjászok nyakában csilloghat majd a legfényesebb érem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában