Kassai-völgy

2022.01.09. 13:00

Az egész országból érkeztek leendő lovasíjászok Kaposmérőbe

Benépesült a Kassai-völgy a hétvégére, szombaton tartották a nyílt napot, ahol a lovasíjász iskola tagjai mutatkoztak be. 1988 óta hagyomány, hogy minden hónap első hétvégéjén egy nyílt edzést tartanak azoknak, akik még nem ismerik a lovasíjászat minden fortélyát.

Góz Lilla

Nagy volt az izgalom szombat délelőtt a Kassai-völgyben. Idén első alkalommal tartottak nyílt napot. 

Turcsán Tamás először járt a hétvégén bátyjával a Kassai-völgyben. –  Évek óta követjük az online térben Kassai Lajos munkásságát és úgy döntöttünk, hogy miután mindketten hazatértünk külföldről, szeretnénk elsajátítani a lovasíjászatot, felfedezni ezt az ősi fegyverhasználatot  – mondta el a Budapestről érkező férfi. Bátyja, Adrián hozzátette: mindketten a permakultúra, az önfenntartás hívei és elvarázsolta mindkettőjüket a somogyi környezet. 

Egy rövid eligazítás után a fedeles pálya felé vették az irányt. Itt sorakoztak fel lovaikkal a lovasíjászok. Először bemelegítettek, majd következtek a felkészítő gyakorlatok. Az edzésen szőrén ülték meg a patásokat és több interaktív feladatba a közönséget is bevonták. A fázósabbak a tűz mellett melegedtek. 

Holló-Karcagi Tibor Bertalan a Pest megyei Áporkáról érkezett. A kisfiú elmondta: nagyon szereti az állatokat és érdekli a lovasíjászat és ha lehetősége lesz rá szeretné megtanulni. – Két órás bemutató edzés láthattak az érdeklődők, a korábbi látogatók közül több gyermeket és felnőttet csapattagként is üdvözölhettünk – mondta el Tóth Gábor, lovasíjász. Hozzátette: a lovasíjászat kortalan, a lovasiskola tanoncai között több korosztály megtalálható. 

–  1988-ban szerveztük meg az első nyílt napot azzal a szándékkal, hogy akit érdekel az íjászat jöjjön el és ismerkedjen meg vele, 34 évvel ezelőtt mindössze hatan voltunk – mondta el Kassai Lajos. Hozzátette: mivel elsejére esett volna az év első nyílt napja, így január nyolcadikára csúsztatták az eseményt, a téli mínuszok azonban nem tartották vissza a látogatókat, akik az ország szinte minden tájáról érkeztek a völgybe, de külföldön is egyre többen tanulják a Kassai-módszert. –  Tizenkét országban 32 nemzetközi bíró van Kínától Dél-Afrikán keresztül az Egyesült Államokig, jövő héten Katarba utazom, ahol egy pályát adunk át, a következő pedig Szaud- Arábia lesz – mondta el a Kassai Lajos, a a modern kori lovasíjászat megteremtője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában