Helyi közélet

2023.08.10. 09:17

Hadik Huszárok táboroztak Nagyatádon

A huszárok életébe kóstolhattak be a résztvevők Nagyatádon, ahol a segesdi Hadik Huszárok Katonai Hagyományőrzők Egyesülete Hadik tábort szervezett.

Györke József

Fotó: Györke József

A négy napos táborban minden napra jutott érdekes és hasznos elfoglaltság. Így a huszárpalánták hallhattak előadást a közösség fontosságáról, de volt természetesen sport és a lovaglás alapvető fogásait is elsajátították. Hiszen a táborozók a Csillag Lovastanyán is jártak, ahol kicsik és nagyok egyaránt „élőben” megismerhették a huszárok zsinóros ruházatát, szerszámozhattak lovakat és részt vehettek klasszikus „iskolalovaglásban”.

Fotó: Györke József


Az utolsó nap a hőskultusz és a katonai emlékezet kérdéskörével foglalkoztak a programokon. A fiatalok ellátogattak nagyatádi páncélos alakulat temetőben álló emlékművéhez, ahol az ezredtörténet megismerése után tisztelegtek a volt nagyatádi katonák emléke előtt és elhelyezték az emlékezés virágait. A nagyatádi egykori harckocsizókkal a Hadik Huszárok Katonai Hagyományőrző Egyesülete jó a kapcsolatot ápol, ezért a táborozók a Nagyatádi Hadipark és Múzeum belső- és külső kiállító tereit is megtekinthették. 

Fotó: Györke József

Fekete Attila törzszászlós bemutatta a katonaság történetét, megtekintették a harcjárműveket. A sok kíváncsi és álmélkodó szempár érdeklődve tekintette meg a katonamúlt emlékeit, amely azt is sugallta számunkra: nem hiába és önmagáért való egy ilyen tábor. 
A tábor zárásaként a zászlót az utolsó napon félárbócra engedték, s a résztvevők emlékplakettet vehettek át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában